Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 setembre 2021
Categoria/es: General

TROBADA DE FORMACIÓ SOBRE LA ?FRATELLI TUTTI? DE LA XARXA SOCIOCARITATIVA DEL BISBAT

L’Acadèmia Mariana-Casa de l’Església ha acollit la jornada de formació de la Xarxa d’Entitats Sociocaritatives del Bisbat de Lleida. Joan Carles Nicuesa, delegat episcopal de la Xarxa, va donar la benvinguda als assistents. Mossèn Xavier Navarro va impartir la xerrada ‘Aplicacions pràctiques de l’Encíclica Fratelli Tutti’.

Navarro va començar dient que el Papa, a l’encíclica, compara la pandèmia amb "una tempesta en la qual s’ha posat de manifest la vulnerabilitat humana". "La gestió de fons és què fem amb la fragilitat humana", va explica. Navarro citant al Papa Francesc va destacar que "els homes ens salvem tots junts o no ens salvem". "La diagnosi del Papa denuncia el relativisme actual", va afegir. "Necessitem ser un nosaltres, que habilita la casa comuna", va dir.

El conferenciant va destacar que el Papa recorda que "una part de la humanitat viu en l’opulència i l’altre viu sense drets". Va afegir que "el Papa critica l’homogeneïtzació de la cultura". "Un jove de Nova York, un de Johannesburg i un de Lleida tenen el mateix mòbil", va destacar Navarro.

En aquest sentit, va proposar onze aportacions pràctiques de l’encíclica. Va començar destacant "la necessitat de valorar la cultura de l’altre". "En paraules del Sant Pare hem de lluitar contra el component ideològic de la globalització", va dir. El ponent també va proposar "deixar-se atreure pel bé i deixar la seducció del mal". Va afegir que cal "promoure el bé de les persones i de tota la vida". El ponent va fer una crida "a la resistència, a no abandonar la solidaritat".

Una altra de les propostes de Xavier Navarro va ser "tenir clara la igualtat entre éssers humans, independentment del lloc de naixement". En aquest sentit va reflexionar "sobre la funció social de la propietat". I va recordar la frase de Sant Gregori quan diu que "cal retornar als pobres allò que és seu". Navarro va explicar que "el cristianisme és aprendre a renunciar, a renunciar als nostres drets".

Tot seguit, mossèn Navarro va resumir la postura del cristianisme davant de les migracions en quatre verbs: "acollir, protegir, promoure i integrar". "El Papa reclama el concepte de plena ciutadania i deixar enrere el concepte de minoria", va dir.

El ponent va destacar que "la pobresa és cosa de tots, el que passa a Alcarràs, a Alguaire, al Secà de Sant Pere, ens passa a tots". Va recordar que "el Papa denuncia una falsa hospitalitat, un risc d’obrir-se falsament a l’altre". A continuació, va introduir el concepte de caritat política i caritat social per "rehabilitar la política, que és una vocació per a buscar el bé comú i no abandonar l’interès per la veritat". Va recordar que el Papa Francesc a l’encíclica reclama que "a la política també hi ha lloc per estimar amb tendresa".

Xavier Navarro també va proposar "practicar el diàleg i l’amistat social". Va destacar que "la vida és l’art de trobament entre persones diverses. I això és l’amor cristià". "L’amor cristià admet que l’altre sigui com és, l’amor cristià és amor a la diferència". Va apostar per trobar camins de retrobament i va proposar "parlar públicament de perdó". Va afegir la necessitat del gust per la memòria, "no oblidar el sofriment que poden causar els homes". Per acabar Navarro va recalcar que "el Papa Francesc fa a la seva encíclica un elogi dels moviments populars". Després de la xerrada els participants van fer treball per grups per reflexionar sobre l’encíclica a partir de les propostes de Mossèn Xavier Navarro.  

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn