Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 novembre 2015
Categoria/es: General

TRIDU I FESTA DEL SANT CRUCIFICI

La parròquia de la Mare de Déu del Carme ha celebrat la tradicional festa del sant Crucifici amb ocasió de l’entronització del cap original del Crist a la capella pròpia. El Divendres de Dolors ja vam poder viure el seu desitjat retorn a la seva casa del temple, d’on s’havia sostret per a profanar-lo l’estiu del 1936, després que fos lliurat per la família que l’ha custodiat durant aquests anys.

El tridu del Sant Crucifici es va iniciar el divendres anterior a la festa amb una bonica conferència impartida pel Dr. Ximo Company sobre la iconografia de la crucifixió en l’Art. El Dr. Company va explicar que la creu, un dels símbols humans més antics, fou adoptat com a distintiu cristià per sant Antoni Abat i ha esdevingut un dels elements més representats de la Història de l’Art. A més de l’amplia mostra representativa de les crucifixions artístiques més significatives, també s’ha referit a la restauració del cap del Sant Crucifici realitzada per Miquel Angel Herrero i Laura Egido del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) que ell dirigeix.

L’homilia de Mn. Joan Ramon Ezquerra en l‘eucaristia celebrada a continuació, ha presentat el simbolisme espiritual de la creu, que s’enlaira entre el cel i la terra: “parlar de la creu de Jesús és parlar de l’amor de Déu a tota la humanitat. La bellesa que hi ha en tota criatura només pot tenir un creador, i és fruit de l’amor i l’omnipotència de Déu. Tant va estimar Déu a la humanitat que va donar el seu Fill únic per a redimir-nos.”

El segon dia del tridu, Mn. Joan Ramon Ezquerra va dissertar sobre “La creu de Jesús i les creus dels cristians”. Centrant-se en l’actitud de Jesús davant la creu i les actituds nostres davant de les creus que apareixen en la nostra vida, Mossèn Joan Ramon ha explicat amb exemples i anècdotes molt expressives que “sense la creu no s’entén la vida de Jesús, ni la vida del cristià sense la creu de cada dia. La creu té en nosaltres una missió molt gran, que ens cal entendre i acceptar. Qui vulgui seguir-me ha de prendre la creu. És el camí de Jesús; és el camí del cel.”

La celebració de la festa del Sant Crucifici s’ha iniciat amb la lectura de tres poemes per l’actriu i rapsoda Mari Cruz Nevot, intercalades per una saeta i la cançó “Nadie te ama como yo”, interpretada pels bolivians Ana i Bryan.

A continuació, la Missa solemne ha estat presidida pel bisbe Mons. Salvador Giménez que concelebrava amb Mn. Joan i Mn. Joan Ramon. Era la primera trobada del bisbe amb els feligresos del Carme després de la seva presa de possessió el passat 20 de setembre. El bisbe també ha saludat els devots de la Mare de Déu del Castell, de Tragó de Noguera, que aquella tarda havien celebrat l’habitual trobada trobada tragonera de tardor al Carme.

Després de donar una salutació cordial a tots els feligresos, el bisbe Salvador s’ha referit als tres nivells de la celebració. En primer lloc, l’Església universal, amb la Paraula de Déu proclamada, insistint en la necessitat de tenir posada en el Senyor la nostra confiança: Guardeu-me, Déu meu, en vós trobo refugi.” (Sl 15). A continuació, l’Església diocesana, per coincidir la festa amb la Jornada de Germanor, demanant-nos una intensa pregària i col·laboració amb la Diòcesi, el nucli fonamental de la vida eclesial i pel seu pastor: “el successor des apòstols ha d’estar al principi del ramat per orientar el poble de Déu, al mig per veure les expectatives del poble; al final, per acompanyar als que es desanimen; i sempre acompanyant els mossens.”

Finalment, el Bisbe Salvador ha adreçat unes paraules sobre la festa parroquial del Sant Crucifici: “Nosaltres celebrem la creu com a signe del cristià. Tenim la creu i la imatge que tan devotament conservem  tan delicadament restaurada. No mirem les imatge per la bellesa, sinó pel que significa com a presència del Senyor en el món. Hem de mirar i resar sabent veure al Crist, el Messies del Senyor, que és capaç de perdonar i a recrear el món amb fraternitat i la caritat que ell ens ha expressat des de la Creu.

El Sant Crist, el fonament de l’Església i de la nostra vida cristiana, està posat al centre de la nostra salvació. En la seva festa mirem de posar-lo al centre de la nostra vida, que mirant la imatge ens convertim una mica més en el Senyor. I que la parròquia del Carme hi estigui més a prop amb l’ajuda de la Mare de Déu.”

Acabada la celebració de la Santa Missa, la imatge nova del Sant Crucifici que havia presidit l’altar durant el tridu, va ser traslladada en processó fins a la seva capella, que havia estat beneïda el 13 de novembre de 1960. El bisbe ha beneit l’urna amb el cap original que des d’ara es conserva als peus del seu l’altar.

A la vegada, la Coral del Carme, que ha fet l’acompanyament musical de totes les celebracions, ha cantat amb els feligresos de la parròquia els Goigs al Sant Crucifici, amb música a l’orgue interpertada pel mestre Lluis Climent: “Sou l’arbre del Paradís / que dóna immortalitat / sigueu nostre protector / Crucifici venerat.”

La devoció al Sant Crucifici està vinculada històricament a l’antiga parròquia de Santa Maria Magdalena i al Crist dels Porxos de Massot. Amb aquesta entronització solemne la parròquia del Carme ha recuperat, a més de la imatge, la festa que tradicionalment se celebrava a mitjans de novembre i al voltant de la qual tenia lloc el Dia de la Parròquia.

El cap del Sant Crucifici esdevé alhora una veritable icona de l’Any Jubilar de la Misericòrdia. “En el cor dels lleidatans vostra llàntia mai s’apaga.”

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn