Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 setembre 2010
Categoria/es: General

ROMERIA DE LES MAREDEDÉUS A GRAUS

La XXXII Romeria de la Ribagorça ha congregat novament persones de tots els pobles de la comarca i d’altres indrets. De Lleida hi hem acudit tres autocars, un d’ells de la parròquia del Carme que com cada any s’ha volgut sumar a la trobada mariana que ininterrompudament s’ha celebrat en distintes poblacions d’aquesta comarca catalanoaragonesa travessada per la Noguera Ribagorçana, riu que li dóna el nom i la divideix entre les dues terres germanes: Aragó i Catalunya. Enguany la població amfitriona ha estat Graus.

Abans d’arribar a Graus hem fet una breu visita a Torreciudad, el santuari dedicat a Nuestra Señora de Torreciudad, venerada des del segle XI a l’ermita, i des de 1975 a aquest Santuari, situat a mig camí de El Pilar de Zaragoza i Lourdes, que va promoure San Josemaría per a difondre la devoció a la Mare de Déu i per a encomanar-li la conversió i la pau de moltes ànimes.

Com és habitual, la trobada ha tingut un vessant religiós amb la romeria de les marededéus dels pobles de la Ribagorça, i d’altres indrets que s’hi han sumat, com Fraga (Mare de Déu del Pilar), Llardecans (Mare de Déu de Loreto), Lleida (Verge Blanca)…, i la celebració de la Missa. El dinar de germanor i el festival li han conferit un vessant més festiu. Els actes programats després de la romeria han tingut lloc al pavelló esportiu de Graus i han aplegat més d’un miler de persones.

L’Eucaristia ha estat presidida per Monseñor Alfonso Millán, bisbe de la diòcesi de Basrbastro-Monzón, i concelebrada per una vintena de sacerdots, entre els quals hi havia Mn. Juan Nzé, sacerdot de la diòcesis de Bata (Guinea Equatorial) que està passant uns dies de descans a Lleida, i Mossèn Santiago Mataix, diaca. Mons. Millán ha centrat l’homilia en el lema de la Romeria “Haced lo que él os diga”, com un missatge que la Mare de Déu ens diu avui a cadascú de nosaltres. Ens ha demanat que procuressim una actitud d’escolta per a esbrinar-ho, i  que en acabar la jornada tornessim als nostres llocs d’origen amb una càrrega de felicitat encomanadissa.

També ha ressaltat el valor de la romeria com a expressió de fe i de festa popular que any rere any ha conservat, tot elogiant la feliç iniciativa del grup de sacerdots que la van impulsar. Aquest agraïment el va concretar, després, en persones i institucions que havien tingut cura de l’organització de la trobada d’enguany, especialment el rector de Graus, l’ajuntament, la comarca de Graus, la Creu Roja, el cor de Graus i del Pont de Montanyana, els tècnics de so, etc…, als sacerdots i les parròquies i a tots els assistents, sense els quals la romeria tampoc hagués estat possible.

El festival ha comptat amb un ampli repertori de cants i melodies populars de la zona, molt ben acollits per part del públic assistent. Un grup de joves de la parròquia del Carme ha representat una dansa boliviana que han assajat durant l’estiu sota la direcció de Doly Flores, catequista de la parròquia del Carme. Ho han fet molt il•lusionats i han rebut un fort aplaudiment. Per a ells i per a tots, la jornada ha estat una experiència de fe i de convivència molt gratificant i enriquidora.



 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn