Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 juny 2011
Categoria/es: General

ROMANIA 2011, una nova fita en els viatges de la Parròquia del Carme

Tots sabem que cada lloc té una manera de sorprendre al visitant. El viatge d’alguns feligresos de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme a Romania, ha estat un viatge aconseguit. L’harmonia dels paisatges, els aspectes espectaculars dels temples i monestirs ortodoxos, els racons amagats i poblats d’arbres dels Càrpats, el sabor dels aliments propis d’aquelles terres i, sobretot, l’escalf dels habitants i de les seves ànimes. Tot un àlbum d’impressions i experiències difícils d’esborrar.

1.- Unes pinzellades d’història.
Al segle II les tropes romans van creuar el Danubi i van venir a Dàcia, la terra dels getes (decis), i es va convertir en província romana. La barreja ètnica presenta un "oasi de llatinitat en un mar eslau". Ens sorprèn que en aquestes terres eslaves hagi estat possible el desenvolupament d’un idioma llatí semblant al de les nostres terres occidentals.

En aquest país es van sembrant temples de diverses esglésies. La més abundant és la ortodoxa, ja que el 80% dels habitants són de l’ortodòxia. Els catòlics són el 5%. A Transilvània es formaren diverses Esglésies catòliques per la dominació de l’Imperi hongarès. La diòcesi de Iasi es va fundar el 1883. Al segle XVI, part dels ortodoxos de Transilvània s’uniren amb Roma conservant el ritu oriental, són els grecocatólicos. Actualment els catòlics són dos milions de fidels, organitzats en 11 diòcesis, 6 de ritu llatí i 5 de ritu oriental.

2.- Protagonistes del viatge.
Ens ha preparat el viatge i ens ha anat acompanyant al llarg de tot el seu itinerari l’empresa "Sempre Dritto tour". Eugen Paulet, manager de l’Agència, ha romàs fidel i al nostre costat tots aquests dies. Agraïm des d’aquí tot l’esforç que ha posat per a que el projecte es realitzés tal com estava previst. Es va guanyar un aplaudiment calorós també el xofer, un mestre del volant. Atent i competent. I Cristina Maria Daus, la guia que, amb les seves explicacions i la cura minuciosa de tots els detalls, ha col•laborat a l’èxit de la nostra excursió.

Una nota simpàtica d’aquest viatge ha estat la presència dels tres sacerdots que han donat un to familiar, religiós i d’entreteniment a les moltes hores de convivència que ha suposat aquesta experiència per terres de Romania. Al Pare Daniel, li agraïm l’haver assumit amb tant humor el paper de "ascensor" en arribar als hotels. Al Pare Adrian, el seu humor fi i ple de contingut de les intervencions durant el recorregut de l’autocar. I a Mossèn Joan que, sense fer soroll, estava amb tots i en tot.

I el grup de viatgers? Com sempre… fidel, de bon humor, sense queixes i afavorint el clima d’amistat propi de la família que s’ha anat consolidant al llarg dels anys. Per descomptat, dóna gust viatjar amb aquest "club excursionista" del Carme.

3.- L’itinerari

  • Bucarest, la capital. Casa del Poble o Parlament, Patriarcat i catedral ortodoxos, missa a la catedral catòlica i visita de la ciutat.
  • Sinaia, la perla dels Càrpats. Casa del músic George Enescu, el monestir i el castell de Peles.
  • Bran i el castell immortalitzat per la llegenda del comte Dràcula.
  • Brasov, Bacau i Roman. Inoblidable el substanciós i participatiu sopar al restaurant Bradul, amb l’assistència de l’alcalde de Brasov i participants de l’Església ortodoxa.
  • Pietra Neamt i els monestirs de Agapi i Varetec.
  • Iasi, trobada amb el bisbe Petru Gherghel. Missa i visita de la catedral nova dedicada a l’Assumpció de Maria, del Jardí Botànic i altres espais de la ciutat.
  • Pas de la Moldàvia a Maramures. Impressionant el monestir de Barsana amb les seves edificacions de fusta i els seus jardins florits. Visita del Cementiri alegre de Sapanta. A Baia Mare, visita de la catedral i trobada inoblidable amb el bisbe ortodox de la ciutat Justinià, nonagenari.
  • Cluj-Napona. Abans d’arribar vam visitar el poble de Sumcuta Mare, pàtria petita del Pare Daniel. A la ciutat de Cluj ens passegem per la plaça de la Unió, plaça de Avram Iancu i la catedral ortodoxa.

I després d’aquest meravellós viatge i des de l’aeroport d’aquesta ciutat, vam tornar al nostre país el dia set de juny, dimarts.

4.- Fites importants del viatge
La Missa al poble Valea Seaca, poble del Pare Mihail. Missa i visita al cementiri. Celebració multitudinària amb una participació activa de nens, joves i grans a la que ens sumàrem tot el nostre grup. Al final de la celebració i després d’haver visitat la seva tomba, lliuràrem als seus pares un expositor amb fotografies de la Verge del Carme i del pare Mihail. La nostra visita aportava a la família el consol expressat pel record entranyable del Pare Mihail que deixà, ara fa ja cinc anys, la seva vida a les carreteres de les nostres terres.

Trobada amb les famílies del Pare Adrian i del Pare Daniel. Portes obertes, no només per als seus fills, sinó per a tots, com si tots fóssim de la mateixa família. No van faltar proves d’agraïment i degustació de dolços.

Trobada amb el Sr Bisbe de Iasi, Mons Petru Gherghel i amb l’arquebisbe ortodox de Baia Mare, Mons Justinià Chira. El primer ens va rebre molt amablement a la plaça de la catedral. Com si d’antics amics es tractés. Ens va lliurar una icona gran de la patrona del bisbat, la Mare de Déu, perquè l’hi lliuréssim al nostre Bisbe de Lleida. El segon, Mons Justinià, ens va rebre a la capella del seu palau. Ens parlava com una pare, de cor universal, amb una visió oberta cap a tot home i cap a un ecumenisme segons el desig de Crist.

Dies inesborrables i que han deixat petjades en tots els components de la expedició.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn