Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 febrer 2022
Categoria/es: General

MISSATGE DEL PAPA EN LA JORNADA MUNDIAL DEL MALALT

El dia 11 de febrer, festa de la Mare de Déu de Lorda, el papa Francesc ens convida a celebrar la XXX Jornada Mundial del Malalt, amb el lema: “Sigueu misericordiosos com ho és el vostre Pare del cel” (Lc 6:36).

Signat el 10 de desembre passat, el missatge del papa Francesc amb motiu d’aquesta jornada vol sensibilitzar “el Poble de Déu sobre la necessitat d’assistir els malalts i els qui tenen cura d’ells”. El papa ens recorda en el seu text, que “s’ha avançat bastant, tot i que queda molt per fer, per garantir a tothom l’atenció sanitària que necessita”, així com també “l’acompanyament pastoral” als malalts.

Francesc remarca el tret més significatiu de Déu que és “Pare, ric en misericòrdia” i que “sempre mira els seus fills amb amor de pare”. I és que “la misericòrdia és el nom de Déu per excel·lència” i per això “el testimoni suprem de l’amor misericordiós del Pare, és el seu Fill unigènit”. El papa, que ens recorda el “trobament de Jesús amb els malalts (Mt 4:23)” i que veiem freqüentment als Evangelis, remarca també un fet dolorós, i és que “quan una persona experimenta la fragilitat en el seu propi cos a causa de la malaltia, també el seu cor s’entristeix i creix la por”.

Enmig del món del sofriment, com ens diu el papa, és important la presència “de testimonis de la caritat de Déu, que vessen sobre les ferides dels malalts, l’oli del consol i el vi de l’esperança”, per així alleujar el dolor de les persones que pateixen.

El papa elogia el servei dels “agents sanitaris (metges, infermers, tècnics de laboratori)” i “el seu servei al costat dels malalts”, un treball que el papa diu que es fa “amb amor i competència”. Agraeix “els progressos que la ciència mèdica ha realitzat” però ens recorda que “el malalt és sempre més important que la seva malaltia”. I per això el papa subratlla també la importància de “consolar” els qui sofreixen i d’estar a prop d’ells, així com de les “posades del bon samarità per acollir i curar els malalts”, com són els hospitals i els centres de salut, que molts missioners van construir per alleujar el sofriment de les persones.

Finalment, el papa ens demana “apropar als malalts l’atenció espiritual”, que sempre ens mostra la “proximitat de Déu i la seua benedicció”. Cal que tots els cristians (i d’una manera particulars els professionals de la salut), manifestem als malalts la nostra “proximitat, tendresa i compassió”. Només així farem possible un món més humà, capaç d’acollir i de cuidar els més indefensos i els més febles de la nostra societat.

 

7 breus reflexions del Papa sobre la malaltia amb ocasió de la Jornada Mundial del Malalt

El Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral va organitzar un simposi formatiu sobre el significat, objectius i desafiaments del malalt, amb ocasió de la Jornada Mundial del Malalt. En aquest context, el papa Francesc va intervindre telemàticament amb un discurs dividit en set apartats temàtics:

  1. La malaltia ens fa experimentar la nostra fragilitat i imposa una pregunta sobre el sentit de la vida que en la fe s’adreça a Déu i busca un nou sentit i una nova orientació per a l’existència.
  2. La malaltia i el camí de la recerca de sentit. L’home, al descobrir per la fe el sofriment redemptor de Crist, descobreix en ell els seus propis sofriments i els troba enriquits amb un nou contingut i significat.
  3. L’atenció de la persona malalta s’ha de fer en cos, ment, afectes, llibertat, voluntat i vida espiritual; no es pot disseccionar.
  4. La malaltia és un fenomen global i l’antídot de la cultura de la fraternitat. Només sobre aquesta base serà possible tenir cures efectives per a tots.
  5. L’Església i la paràbola del bon samarità: recordem que no hem de ser còmplices ni dels lladres que roben a un home i l’abandonen ferit al carrer ni dels dos funcionaris del culte que el veuen i passen de llarg.
  6. Els que estan a prop dels malalts. A totes aquestes persones les hi asseguro la meva pregària i record en l’oració, perquè el Senyor els hi concedeixi la capacitat d’escoltar als malalts, de ser pacients amb ells, de cuidar-los integralment, cos, esperit i relacions.
  7. El Papa i la seva proximitat i pregària pels malalts de tot el món.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn