La Romeria dels Fanalets de Sant Jaume omple Lleida de llum
Com cada 24 de juliol al vespre, Lleida va reviure un any més i des de fa prop de 500 anys, la tradicional i popular Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, organitzada per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i que va omplir els carrers de la ciutat amb centenars d’infants que portaven a les seves mans els tradicionals i multicolors fanalets.
S’inicià a les 8 de la tarda amb la celebració de l’anomenada Missa dels Fanalets, oficiada pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls a l’església de la Mare de Déu del Carme, concelebrada per Mossèn Joan Mora i Mossèn Joan R. Ezquerra, mossens de la parròquia, el franciscà P. Joaquim Recasens i el nostre consiliari Mn. Vicenç Alfonso. Hi assistí l’alcalde de Lleida Àngel Ros, acompanyat per diversos regidors, així com el nostre president Àngel León i tota la junta directiva.
El Bisbe Salvador va demanar a tots els presents a l’Eucaristia a explicar què celebrem e aquesta festa als seus fills, néts, nebots…: “Un home, Jaume, molt amic de Jesús, el Salvador del món, va depositar a la nostra terra la llavor de la fe al nostre cor. L’apòstol és aquell que no és cansa de dir en qui creu, no només de paraula sinó també amb les obres, confiant en el Senyor però conscient que és pecador, com ho va ser Jaume. Si volem ser importants hem de servir els altres, i el que més ajuda a ser feliços, tal com va dir Jesús a la mare de Jaume. «Expliquem als xiquets que el fanalet que portem avui vol dir la llum del servei a Jesucrist a través del germà que ens va ensenyar sant Jaume».
Finalitzada la celebració, el bisbe Salvador procedí a la benedicció dels fanalets, i els infants que els portaven, tot recordant l’actitud que ens va demanar en la seva homilia. Posteriorment la Romeria feu la seva sortida al punt de les 9 del vespre de davant l’església del Carme. L’encapçalada el Ball de Bastons del Pla de l’Aigua i el conjunt dels dotze gegants de la Paeria, portant també ells en les seves mans uns artístics fanalets. Venia tot seguit el penó de Sant Jaume i la presidència conformada pel Sr. Bisbe i demés preveres i a continuació l’alcalde de Lleida, regidors i altres autoritats i representacions amb el nostre president i junta dels pessebristes, com entitat organitzadora.
La imatge de l’apòstol obra de l’escultor lleidatà Jaume Gort, en el 50 aniversari de la seva mort, lluïa tota ella guarnida de flors en la seva carrossa i era acompanyada per la banda municipal de Lleida, que durant el trajecte interpretà la popular cançó dels Fanalets de Sant Jaume i que diu així: “Sant Jaume ve de Galícia, Sant Jaume ve d’Aragó i a Lleida va deixar estesa la fe de Nostre Senyor”.
La Romeria seguí pel tradicional trajecte que suposadament feu el mateix, apòstol, fins arribar a la capella del Peu del Romeu indret aquest on segons la tradició es produí el miracle de la punxa i els fanalets. Tot i això la comitiva prosseguí fins la propera Plaça de les Comèdies, davant la regidoria de la Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on el bisbe Salvador beneí els infants i es feu la cloenda amb els parlaments, i el darrer Ball dels Bastoners, dels gegants i la darrera interpretació de la Banda Municipal en honor a Sant Jaume dels Fanalets.
PETICIÓ PER A QUE LA ROMERIA SIGUI DECLARADA FESTA TRADICIONAL D’INTERÈS NACIONAL
El nostre president Àngel León, ha manifestat la seva satisfacció per la resposta dels lleidatans: “Ha estat molt positiva i encoratjadora. Lleida fa seva la tradició dels Fanalets de Sant Jaume i la viu amb entusiasme i enguany la Romeria ha estat més multitudinària que mai”.
Tanmateix incidí en que la nostra entitat, amb el suport de la Paeria de Lleida i de les demés institucions lleidatanes, presentaran oficialment en el proper mes de setembre a la Direcció General de Cultura Popular, la petició oficial per a que la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume sigui declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. La petició queda justificada pel fet que es tracta d’una arrelada tradició de gairebé 500 anys d’existència; la seva constatada continuïtat al llarg del temps i per ser alhora una festa original i única que els lleidatans estimen i viuen amb entusiasme: “Els Fanalets de Sant Jaume de Lleida s’ho mereixen i creiem que es just i alhora necessària aquesta declaració, que serà alhora un bon revulsiu per potenciar-la encara més i que alhora sigui coneguda arreu”, ha asseverat.
Jordi Curcó
- Concurs de Fanalets de Sant Jaume
- Video de la llegenda de sant Jaume i la Romeria dels Fanalets (37:09′)
- Notícies:
- Missa i Romeria dels Fanalets 2016