L’església del Carme ha acollit la celebració i punt de sortida de la Romeria
La vigília de Sant Jaume la parròquia del Carme ha acollit la celebració de la Missa dels Fanalets oficiada pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls i concelebrada pel rector Mn. Xavier Navarro, el consiliari dels pessebristes Mn. Jaume Melcior i Mn. Santiago Mataix. Hi han assistit diversos regidors, així com la junta directiva de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes amb el seu president Jordi Curcó.
El bisbe Salvador ha fet una primera reflexió sobre els nens i l’educació que els hi donem, demanant que les tradicions que celebrem estiguin ben fonamentades i la nostra fe viva “especialment perquè quan siguin grans l’assumeixin i en la seva vida i la visquin amb alegria”. Una segona reflexió dels nostre Pastor s’ha centrat en la figura de sant Jaume, un apòstol o enviat del Senyor que va passar per Lleida i va predicar l’evangeli: “Nosaltres som els apòstols del segle XXI; tot cristià s’ha de considerar apòstol enviat amb paraules o vida”, tot demanant que “Sant Jaume ens ajudi a confiar en Crist i a ser servidors dels altres.”
La Coral del Carme dirigida per Antoni Miquel i amb el mestre Lluis Climent a l’orgue han acompanyat la cerimònia que ha acabat amb la Cançó dels Fanalets de Sant Jaume i la benedicció dels fanalets que després participarien en la Romeria que ha sortit del davant de l’església. “Sant Jaume ve de Galícia, Sant Jaume ve d’Aragó i a Lleida va deixar estesa la fe de Nostre Senyor”.
L’encapçalada el Ball de Bastons del Pla de l’Aigua i onze gegants de la Paeria (el gegantó infant Berenguer està sent restaurat), portant també ells en les seves mans uns artístics fanalets. Venia tot seguit el penó de Sant Jaume i la presidència conformada pel Sr. Bisbe i preveres, l’alcalde de Lleida, regidors i altres autoritats i els pessebristes, l’entitat organitzadora de la festa. La imatge de l’apòstol obra de l’escultor lleidatà Jaume Gort, restaurada recentment en el seu 60è aniversari, lluïa guarnida de flors en la seva carrossa acompanyada per la Banda Municipal de Lleida i nombrosos infants i grans il·luminant els carrers amb els originals i multicolors fanalets.
La Romeria ha avançat seguint el tradicional trajecte que suposadament faria sant Jaume que és “de capella en capella”, és a dir, des de Can Serra, al carrer del Carme núm. 1 on s’hostatjà l’apòstol i predicà per primera vegada l’Evangeli als lleidatans, fins al Peu del Romeu, al carrer Major, on segons la tradició es produí el miracle de la punxa i els fanalets. Al seu pas per l’església de Sant Joan, el tabernacle amb la imatge de l’apòstol, acompanyada per un sant Jaume “vivent” i un àngel, s’ha aturat significant una salutació la Mare de Déu del Pilar. Una bonica rememoració de l’aparició de la Verge en carn mortal a l’apòstol Jaume a Saragossa, encoratjant-lo en la seva predicació.
Després de la pluja de pètals de rosa sobre el Sant al Peu del Romeu, la Romeria ha acabat a la plaça del Pati de les Comèdies amb uns parlaments, el darrer Ball dels Bastoners, dels Gegants i Caps grossos, la benedicció final del bisbe Salvador i la darrera interpretació de la Banda Municipal en honor a Sant Jaume dels Fanalets.