Del 20 de maig de 2021 fins el 31 de juliol de 2022, celebrant la conversió del Sant
La celebració de l’Any Ignasià, que ha fet la Companyia de Jesús arreu del món, ha estat especialment significativa a Catalunya, per la vinculació d’Ignasi de Loiola a Manresa, Montserrat i Barcelona.
Començava aquest any commemoratiu el 20 de maig de 2021, dia en què sant Ignasi, 500 anys abans, va sofrir una ferida de bala a Pamplona mentre lluitava en la defensa de Navarra i que en el procés de recuperació a Loiola, i arran d’unes lectures de llibres com Vida de Cristo i Vida de los santos, ja que no hi havia llibres de cavalleria, que eren els que li agradaven, va tenir una experiència transformadora que li va fer veure d’una manera nova totes les coses. Aquell accident va suposar un fracàs i un canvi de plans en el que imaginava per al seu futur, carregat de riqueses i afers d’aquest món, com era habitual en un fill de família noble. El fracàs, que després va veure que només era aparent, és el que el portaria a un procés de conversió que el conduiria als somnis més grans, no centrats en ell mateix sinó en Déu. La ferida va provocar la trobada que el posaria en camí fins esdevenir mestre de l’Esperit.
Una vegada recuperat, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Verge de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí, havia fet una bona confessió i s’havia consagrat a la Mare de Déu. El 25 de març arriba a Manresa de camí a Barcelona, on havia d’embarcar-se per a fer un pelegrinatge a Jerusalem. A Manresa, va passar un any a la Cova on viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Contemplant la santa muntanya, es dedicà a l’oració, la penitència, l’apostolat i la visita als malalts dels hospitals.
Va prendre apunts de la seva trajectòria espiritual que, amb retocs posteriors, seria l’esbós dels Exercicis espirituals. Tot plegat va ser una experiència mística, espiritual i profunda; una experiència també de solidaritat amb la pobresa. I així començaria a veure totes les coses noves en Crist. Veuria nou el món que l’envoltava, un món, tant aleshores com ara, ferit i trencat, amb problemes i dificultats a nivell local i mundial, un món per on Jesús va caminar i va abraçar, un món amb el qual Jesús va dialogar. Un món que el deixeble de Jesús, tant ahir com avui, ha de travessar estimant amb el cor de Jesús.
Ignasi es veia com un simple «pelegrí» que, assumint les seves limitacions, es va entossudir a lliurar-se als altres, intentant descobrir Déu que habita en totes les criatures, contemplant-lo en tots els esdeveniments. A la tornada del pelegrinatge a Terra Santa emprengué estudis a Alcalá, Salamanca, París, Roma, on va ser ordenat prevere, i allí fundà la Companyia de Jesús, de la qual fou el primer general. Així començava el treball apostòlic al món sencer. Moria a Roma el 31 de juliol de 1556. La Companyia de Jesús fou aprovada oficialment el 27 de setembre de 1540. Ignasi de Loiola fou beatificat el 3 de desembre de 1609 i canonitzat el 12 de març de 1622.
El diumenge 31 de juliol de 2022, festa de sant Ignasi de Loiola, s’ha clausurat l’Any Ignasià. Al Santuari de la Cova de Manresa, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha tancat la Porta del Jubileu posant fi a la commemoració del 500 aniversari de la ferida i conversió d’Ignasi de Loiola. La celebració ha continuat a la Seu de Manresa amb una eucaristia presidida per Casanova i concelebrada pel delegat dels jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs; el superior dels jesuïtes a Manresa, David Guindulain; i el rector de la basílica de Santa Maria de la Seu, Joan Hakolimna; juntament amb altres jesuïtes i preveres.
El bisbe Romà Casanova ha dedicat la seva homilia a recordar l’experiència que Ignasi de Loiola va viure a Manresa que “ens convida a desprendre’ns del nostre ego per confiar en el Senyor tal com Ignasi ho experimentà tot i les dificultats, perquè aquest no és un camí fàcil”. Al final de l’eucaristia també ha intervingut el jesuïta Lluís Magriñà, director del Centre d’Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi i un dels impulsors de la commemoració del 500 aniversari de l’estada d’Ignasi a Manresa, amb iniciatives com el projecte que ha fet possible la instal·lació dels espectaculars mosaics de Marko Rupnik al Santuari de la Cova.
L’Any Ignasià ha acompanyat aquest itinerari d’Ignasi amb múltiples iniciatives de caràcter celebratiu, cultural, acadèmic o espiritual. A Manresa els actes s’allargaran encara durant tot l’any 2022, en el marc del programa Manresa 2022.
Donem gràcies a Déu pel testimoni de vida de sant Ignasi i per tot el llegat espiritual que ha deixat a l’Església recordant algunes de les seves frases cèlebres que poden ajudar a la reflexió:
1. «En todo amar y servir.»
2. «Alcanza la excelencia y compártela.»
3. «El examen de conciencia es siempre el medio mejor para cuidar bien el alma.»
4. «En ejercicio de desolación no hacer mudanza.»
5. «Quien evita la tentación evita el pecado.»
6. «¿De qué sirve ganar el mundo, si al final pierdes el alma?»
- Catalunya Religió 01.08.22
- Full dominical arquebisbat de Tarragona (31.07.22)
- Caminar de Loiola a Jerusalem. El pelegrinatge del jesuïta Alexis Bueno