“L’artista que donava color i nom al que ens envolta, al quotidià”
L’església de Sant Joan plena de gom a gom ha acomiadat la tarda d’aquest diumenge al gran aquarel·lista de Lleida, Joaquín Ureña, l’artista “que donava color i nom a les coses que ens envolten, al quotidià.” Una definició que ha fet servir el rector mossèn Xavier Navarro per descriure el llegat del brillant pintor, que va morir la matinada de divendres a dissabte als 78 anys.
La cerimònia religiosa ha començat poc abans de dos quarts de cinc de la tarda i entre els assistents hi havia alguns dels principals noms del món de l’art i la cultura lleidatana, com el pintor Perico Pastor, el galerista Piti Segura, el director del Museu Morera, Jesús Navarro, la directora de l’Espai Cavallers, Roser Xandri, o els fotògrafs Jordi V. Pou o Lleonard Delshams. El mossèn ha reconegut en començar la cerimònia que se sentia “sobrepassat” per la figura d’Ureña, del que ha lloat el seu amor per Lleida i com l’ha “representat, difós i donat a conèixer per tot el món amb les seues obres, mostrant el seu enorme amor per aquesta terra i per la seua gent”.
També ha intervingut en nom de la família i amics Helena Esteve, que ha dit que “d’ell vam aprendre que no existeix l’aquarel·lista, sinó el pintor que treballa amb aquarel·les, que podíem veure pintada la música i la dansa i que per aconseguir el verd fosc es feia barrejant negre i groc”. També ha recordat que “la seua il·lusió en els seus últims dies era inaugurar la seua exposició a Madrid, que serà dimarts vinent, però els metges li van desaconsellar viatjar,”, i que quan els quadres van emprendre el seu viatge a Madrid dimecres passat “es va quedar descansat”. També ha recitat el poema ‘Un dia seré mort’ de Miquel Martí i Pol i ‘Al color’ de Rafael Alberti. Ha acabat la seua intervenció agraint la presència de tots els seus assistents i a la viuda d’Ureña, Maria del Mar. “Al Joaquim el vam conèixer per ella, perquè ella va ser la que ho va fer possible”, ha acabat Esteve, i llavors hi ha hagut un solemne aplaudiment de tots els assistents.
Nascut a Lleida el 1947 al carrer Ramon Castejón, Joaquim Ureña va estudiar a les escoles d’arquitectura de Madrid i Barcelona, però va decidir enfocar-se de manera autodidacta en la pintura. Des del 1974, les seves obres, centrades en paisatges i detalls íntims de gran format, han estat exposades en més de 65 mostres individuals i més de 100 col·lectives en ciutats com Barcelona, Madrid, Nova York o Mèxic. Des del 1986, va obtenir una quarantena de premis internacionals, consolidant-se com un dels grans noms de l’aquarel·la. A més de la seva carrera artística, Ureña va ser professor a l’Escola Municipal de Belles Arts de Lleida des de 1984, on va compartir el seu coneixement amb noves generacions. Reconegut per les seves aquarel·les de gran format i un estil proper a l’hiperrealisme, Joaquim Ureña deixa un llegat artístic important que l’ha situat com un referent en el món de la pintura. L’any passat, Ureña va ser escollit pregoner de la Festa Major de Lleida, un reconeixement a la seva trajectòria i al seu vincle amb la ciutat. El seu discurs va reflectir el profund amor per Lleida i la seva cultura. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat el paper d’Ureña com a ambaixador de la ciutat: “Ens acomiadem d’una figura que ha portat el nom de Lleida arreu, amb passió, talent i dedicació. El seu llegat viurà en cada traç i en cada obra.”
Tot i que el Carme ha estat sempre la seva parròquia, les obres de remodelació de la Rambla Ferran han aconsellat celebrar el funeral a l’església de Sant Joan. Descansi en pau, mestre!
- Segre (16.12.24)
- Fotos: Amado Forrolla (Segre) i Tony Alcántara (La Mañana)