111 obres d’obres d’art originàries de les parròquies de la Franja de Ponent han sortit del Museu de Lleida en direcció al Museu Diocesà de Barbastre – Montsó en varies trameses que el febrer i març d’aquest any. Les obres d’art sacre es trobaven al Museu diocesà situat a Lleida, seu del Bisbe i pastor legítim (des dels darrers set-cents anys) de les parròquies de les dues províncies civils actuals (Lleida i Osca). Eren peces d’orfebreria i d’altres que estaven en dipòsit, no exposades, i una quinzena que formen part de l’exposició permanent del Museu com el Frontal de Sant Vicenç, l’Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal o els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres. Algunes fins i tot estaven exposades al culte religiós, com la Mare de Déu de Saidí a Sant Llorenç.
Les referides obres provenen de la diligència i l’interès del Bisbe de Lleida, Mons. Josep Messeguer (1890-1905) qui, seguint orientacions pontifícies, tracta d’assolir una doble finalitat: evitar la desaparició o l’espoli d’obres religioses de les parròquies i erigir un museu per contribuir a la formació artística, cultural i religiosa dels futurs sacerdots. Sempre va actuar d’una manera transparent a la seva pròpia diòcesi amb els sacerdots amb tots ells va procedir sense enganys, sempre amb claredat utilitzant els mecanismes de permutes, donatius o compravendes. Mai va pretendre desproveir dels seus béns a les parròquies sinó salvaguardar-los. Es podria afirmar que, sense aquesta cura episcopal, moltes obres haurien desaparegut.
En el litigi obert pel Bisbat de Barbastre-Montsó, el Bisbat de Lleida per sentir-se posseïdor de raó ha actuat sempre de bona fe, utilitzant els recursos legals al seu abast, sense ofenses a ningú, negociant i dialogant sobre fórmules acceptar-les per ambdues parts. També ha d’obeir les ordres del jutge, encara que siguin d’execució provisional.
- Comunicats del Bisbat de Lleida
- 16.02.21
- 02.03.21
- La imatge de la Mare de Déu de Saidí marxa cap a Barbastre