Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

3 setembre 2022
Categoria/es: General

LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA HA PARTICIPAT A BOLTANYA EN LA XLIII ROMERIA DE LES MAREDEDÉUS DE LA RIBAGORÇA

 UNA MULTITUDINÀRIA JORNADA MARIANA AMB 37 ADVOCACIONS 

Unes dues-centes persones de parròquies de Lleida han participat, juntament amb el bisbe Salvador Giménez, a la tradicional Romeria de les Marededeus de la Ribagorça, que enguany s’ha celebrat a Boltanya  (Osca), en la que ja és la 43ena edició d’aquesta trobada. Com és habitual, des de Lleida també s’ha portat la imatge de patrona de la ciutat, la Verge Blanca de l’Acadèmia, fins a la trobada pirinenca, on s’han reunit imatges de verges de les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Monsó. Ha estat organitzat el Secretariat diocesà de pelegrinatges i romeries que dirigeix Lurdes Biosca.

Des de la capital del Segrià han sortit quatre autocars a primera hora del matí fins a la capital del Sobrarb, que han estat acollits a la plaça Major de la població i han rebut un barret amb una xapa al·lusiva a la Romeria. L’alcalde José María Giménez ha donat la benvinguda, acompanyat per la tinent d’alcalde Sonia Orús, el bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez i el vicari general Mn. Lluis Sallán. A continuació, el Palotiau de Boltaña ha representat les seves danses tradicionals entre els assistents i, posteriorment, s’ha iniciat la processó de les 37 imatges que han participat en la Romeria fins a la Sona Escolar, lloc on s’han aplegat les 1200 persones congregades i s’ha celebrat l’Eucaristia, presidida pel Bisbe de Lleida degut a l’absència del de Barbastre-Monsó que aquell dia tenia un altre compromís.

El bisbe Salvador ha fet referència a la Romeria iniciada a la Ribagorça que s’ha reprès després de la que tingué lloc al Pont de Suert, la capital de la Ribagorça i dos anys de pandèmia, i que s’ha anat estenent a altres comarques, especialment el Sobrarb i el Segrià, en “una iniciativa que nos vincula a todos aunque seamos de poblaciones y nos ayuda y nos acompaña nuestra advocación más cercana, la más guapa y la que más nos acerca a la Virgen Maria y nos da la posibilidad de darla a conocer a otras poblaciones”. El nostre prelat ha clos l’homilia agraint a tots els que l’han fet possible i que ens sentíssim com a casa i per tots els que fan possible el seguiment de Jesús.

Una vistosa ofrena amb fruita portada des de Lleida i altres productes de les poblacions acollides a Boltanya s’ha portat al peu de l’altar on lluïa la pancarta amb el lema de la Romeria: “Queremos caminar contigo, María”. L’espai estava també decorat amb dibuixos infantils de les Marededeus. La missa, concelebrada per diversos sacerdots de las diòcesis de Barbastro-Monzón i Lleida acompanyada musicalment per la Coral de Sobrarbe ha finalitzat amb els agraïments a totes les persones, institucions i col·lectius que l’han fet possible i un càlid comiat amb l’anunci de la propera Romeria que tindrà lloc l’any vinent a Castejón de Sos.

A continuació, ha tingut lloc un dinar de germanor amb els romers distribuïts en tres espais: a la mateixa Zona Escolar, a la zona recreativa de Villaboya o bé en restaurants de la població.

Aquesta Romeria de les Marededéus de la Ribagorça va néixer l’any 1979 com una trobada de les poblacions de la comarca al voltant de Maria. Des d’aleshores cada any s’ha organitzat en una localitat diferent, tant de la part aragonesa com de la catalana. Adonant-se de l’emoció amb que es viu aquest esdeveniment, s’hi han anat sumant noves poblacions d’altres comarques d’Aragó i de Lleida, consolidant-se com un dels encontres religiosos més multitudinaris del Pirineu i d’agermanament de la seva gent.

Un grup de persones de la parròquia de Sant Agustí de la Bordeta, encapçalades per Maria Dolors Huguet i Divina Regué, col·laboren gairebé des de fa més de trenta anys en l’organització d’aquesta Romeria fent possible que la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, hi participi. Degut a la seva malaltia, Mª Dolors Huguet no s’hi ha pogut desplaçar però s’ha fet present amb  “el cor i el pensament” a través d’una emotiva carta que s’ha llegit a l’autocar.

En una jornada inicialment amenaçada pel pronòstic de ruixats i tempestes, el sol va lluir en un cel ben seré i els paraigües van complir la funció alternativa d’ombrel·les en una esplèndida i multitudinària diada mariana.

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn