Aquest gest de proximitat pastoral no contindrà cap element semblant al ritus del matrimoni
L’Església catòlica ha obert la porta a la possibilitat de beneir parelles en situació irregular i del mateix sexe sense validar el seu estatus ni modificar la doctrina sobre el matrimoni. Així ho ha donat a conèixer a través del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, amb la publicació de Fiducia Supplicans sobre el significat pastoral de les benediccions.
El document, presentat pel prefecte del dicasteri Víctor Manuel Fernández y aprovat pel papa Francesc, distingeix entre les benediccions que tenen un caràcter ritual i litúrgic, i les de caràcter més espontani i lligades a gestos de devoció popular: és justament en aquesta segona categoria en què es contempla, des d’ara, la possibilitat d’acollir també als qui no viuen segons les normes de la doctrina moral cristiana, però demanen, humilment, ser beneïts.
Aquesta nova declaració es manté ferma en la doctrina tradicional de l’Església sobre el matrimoni i no permet cap mena de ritu litúrgic o benedicció similar a un ritu litúrgic que pugui causar confusió. El text, vol ser també “un homenatge al Poble fidel de Déu, que en actitud de “profunda confiança vers la misericòrdia del Senyor”, demana “a la mare Església una benedicció”.
La declaració també subratlla que qui demana una benedicció “mostra necessitat de la presència salvadora de Déu en la seva història“, ja que expressa “una petició d’ajuda a Déu, una súplica per una vida millor”. Aquesta petició ha de ser acollida i valorada “fora d’un marc litúrgic”, quan es troba “en un àmbit de major espontaneïtat i llibertat”, sosté el text. Considerades des de la perspectiva de la pietat popular, “les benediccions han de valorar-se com a actes de devoció”. Per a conferir-les no és necessari, per tant, exigir com a condició prèvia una “perfecció moral prèvia”.
La declaració també sosté que aquest tipus de benedicció “s’ofereix a tots”, sense demanar res a canvi, fent sentir a les persones que romanen beneïdes malgrat els seus errors i que “el Pare celestial continua volent el seu bé i esperant que finalment s’obrin al bé”. Obre, per tant, la possibilitat d’aquestes benediccions, enteses com un gest cap als qui “reconeixent-se desemparats i necessitats de la seva ajuda, no pretenen la legitimitat del seu propi estatus, sinó que preguen que tot el que hi ha de veritable, bo i humanament vàlid en les seves vides i relacions, sigui investit, santificat i elevat per la presència de l’Esperit Sant”. Així, aquest tipus de benediccions no han de ser estandarditzades, sinó confiades al “discerniment pràctic en una situació particular”.
El text també subratlla que, per a evitar “qualsevol forma de confusió i escàndol”, quan una parella irregular o del mateix sexe demani la benedicció, “mai es realitzarà al mateix temps que els ritus civils d’unió, ni tampoc en connexió amb ells. Ni tan sols amb les vestimentes, gestos o paraules pròpies d’un matrimoni”. Per tant, aquestes noves benediccions “podran trobar el seu lloc en altres contextos, com la visita a un santuari, la trobada amb un sacerdot, l’oració recitada en un grup o durant una peregrinació”. Així, el dicasteri vol finalment remarcar que “la capacitat de sentir-se beneïts i la capacitat de beneir” és “l’arrel de la mansuetud cristiana”. “Aquest món necessita benedicció i nosaltres podem donar la benedicció i rebre-la. El Pare ens estima. I a nosaltres ens queda tan sols l’alegria de beneir-ho i l’alegria de donar-li gràcies, i d’aprendre d’Ell a no maleir, sinó beneir”, conclou el text.
- Flama 18.12.23
- 15 respuestas católicas a dudas sobre “nuevas bendiciones pastorales” para homosexuales (Zénit 18.12.23)
- Vaticano sí a bendiciones “pastorales” sobre homosexuales y divorciados, no a litúrgicas o semilitúrgicas (18.12.23)
- Papa Francisco habla por primera vez en público de las bendiciones a parejas gays (ZENIT 14.01.24)
- Francisco responde a propósito de “bendiciones gays” (ZENIT 30.01.24)
- Fiducia suplicans en castellà