Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

8 juliol 2023

LA PARRÒQUIA DEL CARME SE SUMA AL CENTENARI DE JAUME MINGUELL

 AMB “LA PROCESSÓ DE LA MARE DE DÉU DEL CARME”, DE L’ANY 1963

El passat 6 de juny es va clausurar a Tàrrega el centenari de Jaume Minguell i Miret. Nascut a la capital de l’Urgell l’any 1922, fill i pare de pintors, Jaume Minguell és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX. Amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts, la pintura mural ocupa un espai prioritari dins de la seva obra, tot i que continua paral·lel a la seva obra de cavallet.

Els anys seixanta són l’etapa més intensa i de més dedicació a la pintura mural al fresc. Quan ja tenia molt avançat el primer conjunt de grans dimensions a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, executat entre 1958 i 1965, Jaume Minguell treballà a Lleida l’any 1963 en tres murals. El mural del convent carmelità de Santa Teresa, dedicat a sant Anastasi, patró del convent i de la ciutat, que presidí l’església fins al trasllat de les religioses al monestir del Sagrat Cor de la Caparrella el 1987. Malauradament, aquest mural resta ocult a l’actual seu del Teatre Municipal Espai 3. Les pintures de l’escalinata superior del Palau de la Diputació, un mural extraordinari amb un gran contingut històric i perfectament integrat en l’espai arquitectònic.

La pintura mural que Jaume Minguell i Miret va fer a l’església del Carme és del juliol de 1963 i també utilitza la tècnica del fresc. Situada a la part superior de la paret lateral dret de la sagristia, aquesta obra representa la processó de la Mare de Déu del Carme. A l’esquerra hi ha un grup de nou escolans vestits amb les sotanes vermelles i els roquets blancs; alguns toquen un instrument musical i tots canten a la Mare de Déu. Al centre de la composició, la Mare de Déu del Carme asseguda en un tron, amb el Nen Jesús a la falda, és una representació que recrea pictòricament l’escultura d’Enric Monjo que hi ha al cambril de l’església. A la dreta hi ha el seguici de la processó, amb tres escolans que duen la creu processional i dues torxes enceses i fidels amb torxes flanquejant una reproducció del temple enlairada dalt d’un baiard. Tanquen el seguici mossèn Ramon Torres, revestit amb la capa pluvial, un diaca i un sotsdiaca amb sengles dalmàtiques. Tots s’aturen davant la Mare de Déu del Carme i li fan ofrena del temple nou. Al fons de l’escena es veu la Seu Vella.

Aquesta pintura es va fer com a homenatge a mossèn Ramon Torres, rector de la parròquia des de 1950 fins 1979, per l’impuls decisiu que va donar a la construcció del temple nou del Carme, inaugurat el 12 de juliol de 1959.

Amb ocasió del Centenari de Jaume Minguell, s’ha fet una reproducció de la pintura a petita escala en suport de cartró ploma que durant els dies de la novena i la Festa de la Mare de Déu del Carme llueix davant de l’altar. Amb aquest petit gest la parròquia del Carme es vol sumar a l’efemèride en el seixantè aniversari d’aquesta obra tan significativa per a la parròquia i alhora tan poc coneguda, contribuint també a la seva difusió.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn