La memòria del 2023 reflecteix que s’han duplicat les atencions a persones vulnerables.
La Fundació Jericó va presentar ahir la seva memòria del 2023, que reflecteix que gairebé s’han duplicat el nombre d’atencions a persones vulnerables en un any. Si el 2022 es van registrar 573 usuaris, al 2023 van ser un total de 1.027. La dada que es converteix en més alarmant és que les dones amb menors a càrrec seu i els joves són els que més van incrementar l’ús dels serveis de Jericó, segons el seu president, Ramon Niubó.
Entre els serveis bàsics que la fundació va oferir el 2023 hi ha 46.051 esmorzars i berenars -una mitjana diària de 126,17- i 26.181 dinars al menjador social -una mitjana de 71,73-. A més, es va oferir el servei de bugaderia a 336 persones i el de perruqueria a 189.
Durant tot el 2023, l’alberg de la Fundació Jericó va registrar 30.703 pernoctacions, és a dir, el 89,48% de l’ocupació total. Dels 416 usuaris d’aquest servei, 277 eren homes, 137 dones i dues persones eren no binàries. Entre els usuaris, tant de l’alberg, com d’altres serveis, la nacionalitat més usual era l’espanyola amb un 29,56% i, en segon lloc, la marroquina amb un 19,70%.
Anna Vila, directora de la fundació va voler posar èmfasi al servei de menjador. En aquest cas, es van recuperar 77.000 quilograms d’aliments per al seu ús. En el cas dels excedents, 5.000 quilos van anar a serveis animals, com refugis.
El tinent d’alcalde i regidor d’Acció i Innovació Social, Carlos Enjuanes, ha participat en la presentació de la Memòria anual de la Fundació Jericó, juntament amb el president de l’entitat, Ramon Niubó; i la directora, Anna Vila. Enjuanes ha afirmat que el nou contracte entre l’Ajuntament de Lleida i Jericó, basat en el nou model d’inclusió, ha permès augmentar la contractació de professionals qualificats i fer una atenció més personalitzada i adaptada a les necessitats de les persones usuàries, ampliant els serveis que se’ls ofereixen. En aquest sentit, ha explicat que hi ha una “evolució positiva” i que “s’està fent bé la feina”.
En concret, Enjuanes ha destacat la millora que s’ha produït en l’acompanyament socioeducatiu i l’augment de l’autonomia, a més de la importància de definir un pla de treball per millorar el futur de cada persona. El responsable de l’àrea social de la Paeria també ha posat èmfasi en l’increment i diversificació dels factors que han portat a les persones usuàries a una situació de vulnerabilitat i les necessitats específiques que necessiten cobrir. Entre els reptes, ha apuntat la posada en marxa de més equipaments amb l’objectiu que cada persona “trobi el lloc correcte”.
Entre els nous serveis que ha ofert Jericó l’any 2023 fruit del nou contracte amb la Paeria hi ha la incorporació de personal de psicologia, infermeria, vigilància i una treballadora familiar, amb els quals s’han pogut posar en marxa nous serveis com l’acompanyament en casos de malalties terminals i suport al dol, acompanyament en salut mental, tallers de benestar emocional, ioga i relaxació, gestió d’emergències i primers auxilis, gestió de medicaments, registre de documentació sanitària i tallers de prevenció i promoció de la salut, entre altres.
Balanç del 2023
L’any 2023 la Fundació Jericó ha atès 1.027 persones i ha comptat amb 18 professionals contractats, 65 persones voluntàries i 10 persones del Patronat. A més, a 105 famílies se’ls ha facilitat aliments, fora del servei de menjador.
Pel que fa a la residència d’emergència per a persones en situació d’exclusió social, en la qual s’ofereixen 94 places, s’han atès 416 persones (137 dones i 277 homes) i s’han fet 30.703 pernoctacions. L’ocupació és del 89,48%. Així, s’han servit 46.051 esmorzars i berenars, i s’han atès 336 peticions per al servei de rober i 189 per al de perruqueria.
Pel que fa al servei de menjador, en el qual col·labora el Banc d’Aliments, s’han servit 26.181 àpats entre dinars i sopars, per a 296 persones. En aquest servei es promou la implicació de les persones usuàries en el repartiment i recollida de menjar. El servei de menjador és, a més, sostenible, ja que el 95% dels aliments són recuperats d’excedents, tenen malformacions o estan a punt de caducar. En total, s’han recuperat 77.000 quilos d’aliments i es calcula que això ha representat un estalvi de 154.000 kg de CO2.
Durant l’any 2023 Jericó també ha comptat amb la participació de 12 cuiners punters en el projecte “El diumenge cuino jo”, ha fet 12 xerrades de sensibilització a centres educatius i empreses sobre la tasca de l’entitat i ha posat en marxa 11 activitats comunitàries obertes a la ciutadania. A més, s’han organitzat activitats de lleure, esportives, artístiques, culturals, digitals i d’alfabetització dirigides a les persones usuàries.