La Universitat Catòlica d’Àvila (UCAV) ha celebrat el Dia Internacional de la Dona, juntament amb representants del món acadèmic i vaticà, amb la Jornada “Dones en l’Església: Artífexs d’humanitat”, com preparació per al Congrés que sobre aquest tema tindrà lloc els dies 7 i 8 de març del 2024. L’esdeveniment ha tingut lloc en la Pontifícia Universitat Urbaniana (Roma) i ha estat retransmès per streaming.
El comitè promotor ha estat integrat per la Universitat Catòlica d’Àvila (UCAV), la Pontifícia Universitat Urbaniana, la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, la Pontifícia Facultat Teològica Teresiana i l’Institut d’Estudis Superiors sobre la Dona del Pontifici Ateneo Regina Apostolorum.
La iniciativa ha comptat amb el patrocini del Dicasteri per a les Causes dels Sants, el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació i el Dicasteri per a l’Evangelització – Secció per a les Qüestions Fonamentals de l’Evangelització al Món.
Després d’una introducció del professor Leonardo Sileo, rector de la Pontifícia Universitat Urbaniana, i sota la moderació de la professora Fermina Álvarez, del comitè organitzador, van intervenir altres personalitats. En primer lloc, la rectora de la UCAV, María del Rosario Sáez Yuguero, qui va recordar l’anterior conferència de l’any 2022 “Doctores de l’Església i Patrones d’Europa, en diàleg amb el món d’avui”, un projecte innovador en que, per primera vegada, es van estudiar juntes a les sis santes i les seves aportacions. També es van presentar testimonis de la seva força espiritual i del seu impacte en el món d’avui. Però especialment, la rectora lloà la figura de Santa Teresa de Jesús d’Àvila, la seva patrona, a qui ja la UCAV celebrà a través d’alguns congressos el seu «doctorat como a primera dona doctora de l’Església, a més de commemorar els 400 anys de l’aniversari de la seva canonització en que fou reconeguda la santedat d’aquesta gran dona, mestra de vida», assegurà Sáez Yuguero.
I és que el seu missatge, como el de les altres santes Doctores, tenen molt a dir al món d’avui. Es tracta de dones «amigues de Déu», com diria la Santa abulense, i al mateix temps, «molt amigues dels homes», realistes i compromeses amb el seu temps, ja que una cosa comporta l’altra, expressà la rectora de la UCAV. Per això, la iniciativa s’ha volgut continuar.
El papa Francesc va adreçar unes paraules al Congrés indicant que “la doctrina eminent d’aquestes santes, per la qual han estat declarades doctores o patrones, obre un nou protagonisme per la seva permanencia, oportunitat i profunditat, i ofereix llum i esperança al nostre món. Com a preparació per al Jubileu del 2025 el Papa ha convidat a llegir les principals Constitucions Conciliars del Vaticà. En concret s’ha referit al capítol 5è de la Lumen Gentium que proposa la vocació universal de tots els fidels a la santedat.
Monseñor Rino Fisichella, Pro-Prefecte de la Secció per a les Qüestions Fonamentals de l’Evangelització en el Món, del Dicasteri per a l’Evangelització presentà el tema ‘La santedat i el Jubileu de 2025. Citant documents dels Papes i textos d’alguns sants, entre ells Teresa de Lisieux, subratllà la importància d’unir Evangeli i vida, com a camí cap a la santedat, dimensió que constitueix el cor de la vida cristiana. Fisichella subratllà també com la santedat de Déu, manifestada en la Escriptura, es transmet a la santedat de les persones consagrades a ell.
“Sant Joan Pau II en el Jubileu del 2000 deia que professar la santedat de l’Església és senyalar la seva condició d’esposa de Crist. El do de santedat s’ofereix a cada batejat, però el do es tradueix en una tasca que ha de regir durant tota l’existència. Tots els cristians estan cridats a la plenitud de la vida cristiana i la santedat.”
L’ambient festiu de la jornada quedà subratllat per la cançó Woman of God (Dona de Déu), composada i interpretada per la professora Maeve Louise Heaney.
Monsenyor Fabio Fabene, secretari del Dicasteri per a les Causes dels Sants, desenvolupà el tema la santedat femenina en l’Església, i seguidament, va intervenir la professora Antonella Sciarrone Alibrandi, sotssecretària del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, Santedat femenina i Educació, qui va tindre en compte que el món de l’educació sempre ha estat ric en figures femenines de gran importància.
Per la seva part, la professora Gabriella Gambino, sotssecretària del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, la Santedat i la Família, invità als presents a donar un pas més enllà del pensament més tradicional de la santedat com a crida individual i pensar en la santedat dels esposos i de la dona, en particular, en la seva específica vocació conjugal i familiar, com a esposa i mare.
La professora Cristina Reyes realitzà la invitació a la participació en la conferència ‘Dones en l’Església: artífexs d’humanitat’ i al final, la ambaixadora de Macedònia del Nord, S.E. Marija Efremova dirigí una breu salutació en nom del Cos Diplomàtic present.
- Congrés “Doctores de l’Església i Patrones d’Europa”(7 i 8 de març de 2022)
- La UCAV, en una jornada en Roma sobre mujeres en la Iglesia (Diario de Ávila, 9.03.23)
- Programa del Congrés “Dones en l’Església, artífexs d’humanitat” (7 i 8 de març de 2024)