Un grup de 40 persones ha seguit la Visita guiada a l’església de Sant Joan Baptista, de Lleida en la primera Jornada del Patrimoni organitzada per la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan. L’activitat ha estat una magnífica descoberta d’aspectes historicoartístics de l’església actual i de les obres del temple antic romanicogòtic que es conserven al Museu de Lleida, on s’ha desplaçat el grup per a fer la segona part de la visita.
Documentada des del segle XII, Sant Joan esdevingué la parròquia més important de la ciutat. Dedicada a Sant Joan Degollat i coneguda amb el nom de Sant Joan de la Plaça, la seva església romanicogòtica fou enderrocada l’any 1868. El seu absis soterrat es va descobrir arran de la remodelació de la plaça l’any 1975. El temple actual, dedicat a Sant Joan Baptista el inaugurar el bisbe Josep Meseguer el 27 d’octubre de 1895. Projectat per l’arquitecte basc Juli de Saracíbar com una mostra esplendorosa d’estil neogòtic, va continuar l’obra el lleidatà Celestí Campmany redissenyant alguns elements amb estil neoromànic que enllaçaven més amb la tradició local. El temple es va donar per acabar l’any 1902 sense poder veure culminada la construcció de les torres i la cúpula projectades. Va ser saquejat i cremat durant la Guerra Civil i Regiones Devastadas sota la direcció de Francesc Clavera i Armenteros va completar la seva restauració el 1944.
A més ser testimoni de l’extraordinària vitalitat de la gairebé mil·lenària història de la seva parròquia, l’església de Sant Joan disposa d’un seu ric patrimoni artístic, certament poc conegut i valorat, però que cal conservar i divulgar. Aquesta és la comesa principal d’aquestes Jornades del Patrimoni que comptaran amb una segona activitat que tindrà lloc el dissabte 13 de juliol a les 10h a l’església del Carme, on es farà una visita guiada que suposi una descoberta d’aspectes historicoartístics de l’església parroquial i les imatges venerades. A continuació el grup es desplaçarà al Museu de Lleida on es descobriran les obres del temple antic que s’hi conserven.
Es pot formalitzar la inscripció facilitant nom, cognoms i telèfon via WhatsApp (662 196 388) o bé per mail (upcarmesantjoan@gmail.com).