Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

13 juliol 2024

JORNADA DEL PATRIMONI ‘DESCOBRIM EL CARME’

Una trentena de persones ha seguit la Visita guiada a l’església de la Mare de Déu del Carme, de Lleida en la segona Jornada del Patrimoni organitzada per la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan. L’activitat ha estat una magnífica descoberta de la seva història i dels elements artístics i devocionals de l’antic convent i església del Carme, així com de la parròquia de Santa Maria Magdalena, així com les obres que es conserven al Museu de Lleida. Allí s’ha desplaçat el grup per fer la segona part de la visita, on la conservadora de patrimoni i documentalista Esther Balasch ens ha mostrat també la sala de reserves on es conserva el projecte artístic i iconogràfic de Víctor P. Pallarés per a les pintures de l’absis del Carme i que l’artista va donar al Museu de Lleida.

L’església parroquial de la Mare de Déu del Carme era originàriament el temple del convent dels carmelites observants, que havia estat beneïda pel bisbe Jeroni Torres el 1786. Des de 1815 va acollir la parròquia de Santa Maria Magdalena, primer de forma provisional i definitiva des de l’exclaustració dels carmelites el 1835, i fins la seva segregació, l’any 1946, en la seva demarcació actual. La Mare de Déu del Carme va ser declarada copatrona l’any 1881, però des de 1892 s’anomena parròquia del Carme.

El temple actual fou construït seguint el projecte de Gabino Lagarriga, sorgit amb un necessari diàleg amb el llavors rector de la parròquia, Mn. Ramon Torres, obra que culminà el 12 de juliol de 1959. Oberta a la Rambla Ferran i el carrer del Carme, s’hi han incorporat intervencions molt importants en el camp de les arts plàstiques. Són de destacar el vitrall de Josep Maria Bonet, els rellevants conjunts murals de Jaume Minguell, Josep Serrasanta, Víctor P. Pallarés i Carme Benet, les escultures d’Enric Monjo i Josep Maria Camps o els mosaics de Santiago Padrós, entre d’altres.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn