Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

16 juny 2024
Categoria/es: Catedral, Església

INAUGURADA LA RESTAURACIÓ DE L’ALTAR DE LA MORENETA

Els fidels i devots de la Mare de Déu de Montserrat van poder veure ahir per primera vegada el resultat de la restauració de l’altar de la Moreneta de la Catedral de Lleida, que va ser inaugurat i beneït aquest diumenge, 16 de juny, recuperant així el seu antic esplendor. El bisbe Salvador, acompanyat pel monjo de Montserrat i rector de la basílica, el P. Joan M. Mayol, va presidir l’Eucaristia, solemnitzada pel Petit Cor de la catedral. Els primers bancs del temple van ser ocupats pel president de la Confraria Josep Estruch, amb la seva Junta directiva, satisfeta de l’obra feta.

Els restauradors José A. Ferrer i Lluís Capdevila, després de 45 dies de treball, també van assistir a l’acte inaugural. La restauració es completarà en els propers dies, a falta només d’algun petit detall. “Estem molt contents. Per nosaltres ha estat un dels treballs més importants, tant per les dimensions del retaule, de gairebé 10 metres d’alçada, com per la seva importància artística, ja que es tracta d’una obra d’art sense parangó. El projectà l’arquitecte Lluís Domènech l’any 1955 i en ell  hi van treballar els millors artistes d’aquells anys, com el tallista Ramon Borràs, que el tallà amb fusta de pi; l’artesà Llucià Oliva, que el daurarà, i Vilaró i Valls, que decorà els plafons. Nosaltres l’hem recuperat netejant-lo tot respectant la policromia original”.

El monjo de Montserrat Joan M. Mayol es va referir a l’altar restaurat en la seva homilia per dir qiue “la confraria de Montserrat de Lleida ha creat per mitjà de la bellesa un espai de proximitat, com una plaça major, i la bellesa porta sempre a l’admiració, que desvetlla la lloança per l’amor correspost”. Abans de cloure la celebració, el P. Mayol lliurà al bisbe de Lleida la medalla commemorativa del 800 aniversari de la Confraria de Montserrat. El president de la Confraria, Josep Estruch, va tenir paraules d’agraïment per tots els que han fet possible la restauració, molt especialment als confrares, devots “i tanta gent que amb les seves aportacions ens han ajudat a poder dur a terme aquesta obra ingent en honor de la patrona de Catalunya”.

Finalment, el bisbe i concelebrants, les regidores i el president amb la junta de la confraria i fidels van dirigir-se fins l’altar de la patrona on es cantà el Virolai i es pujà per primera vegada des de la restauració al cambril de la Moreneta per venerar la seva imatge, també restaurada, i que lluïa com mai.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn