Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 febrer 2018
Categoria/es: General

HOMENATGE PÒSTUM A MOSSÈN JOAN MORA AL PONT DE SUERT

 “MOSSÈN JOAN ÉS PART DE LA NOSTRA HISTÒRIA I DE TOTS NOSALTRES”

Quatre dies després de la seva mort, la, parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció del Pont de Suert ha acollit amb una Eucaristia l’acte d’homenatge a Mossèn Joan Mora, com a rector que va ser durant trenta-cinc anys del Pont de Suert i de molts poblets del voltant. L’ha presidit mossèn Josep Anton Jové, vicari general, concelebrant amb mossèn Manel Serradell, actual rector del Pont de Suert, mossèn Joan Ramon Ezquerra i set sacerdots més. Hi han assistit l’alcalde de la capital de l’Alta Ribagorça, el president del Consell Comarcal i d’altres representants polítics i institucionals, i moltes persones, amics i veïns pontarrins que recorden vivament el pas de mossèn Joan per la comarca. També s’hi ha fet presents familiars i amics arribats expressament des de Lleida.

Mossèn Joan Ramon Ezquerra ha recordat un aspecte essencial de la vida de Mossèn Joan, amic i company amb qui va compartir bona part del seu ministeri en aquestes terres de l’Alta Ribagorça: «La caritat ha estat la meva professió i la meva vida». “Aquesta ha estat la màxima de Mossèn Joan que va predicar amb paraules i amb la vida. Aquest és el seu millor llegat, ESTIMAR DE TOT COR.”

La celebració ha comptat amb l’acompanyament musical del Cor de la parròquia que han acabat la seva intervenció amb el tema “Una madre no se cansa d’esperar”, la cançó preferida de Mossèn Joan.

Acabada la Missa, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha glossat la figura del sacerdot homenatjat: “Mossèn Joan és molt gran. La seva Missa exequial va omplir la Catedral de Lleida i avui també ha omplert aquesta església on tantes hores hi va passar. Ha sigut un exemple de entrega, de compromís, de vida intensa dedicada als demés.” Ha fet memòria de quan va arribar al poble i d’algunes vivències compartides per les diverses generacions de feligresos a través de la seva dedicació pastoral: “Mossèn Joan va arribar al Pont de Suert a finals de l’any 1966. Era un noi molt jove i eixerit –que deien les àvies d’aleshores- que li agradava estar amb els nens i jugar al futbol, tot i les dificultats de portar sotana. Va anar creixent com a persona i com a capellà, alhora que anava casant als nostres pares i batejant-nos a nosaltres. A poc a poc va anar formant part de la nostra infantesa, de la nostra joventut i de la nostra vida. Trenta-cinc anys donen per a molt: excursions, colònies, representacions de Pastorets, tantes i tantes vivències al costat dels joves.

Troguet ha continuat fent esment de la gran tasca solidària amb tots els col·lectius: “La seva vida ha estat una intensa història de solidaritat: vigílies amb malalts, la porta sempre oberta a qui esperava al carrer, fos quina fos l’hora del dia o de la nit; oberta a qui tenia un problema i possiblement a qui necessitava un consell.” Al compromís de Mossèn Joan amb el manteniment del patrimoni, destacant la restauració d’ermites i esglésies de la comarca (la Mola, la Vila del Planell, Roca Mora, Santa Margarida, l’església vella del Pont de Suert…) amb la pròpia implicació personal: “els paletes de la comarca trobaven en ell un incansable manobra.”

També ha destacat la dedicació pastoral i social de Mossèn Joan des de la seva responsabilitat a la parròquia del Carme i la Fundació Jericó on “ha desenvolupat una grandíssima tasca social donant aixopluc als més desemparats, tant en el cos com en l’esperit, facilitant un plat calent, un llit i on tothom, fos quina fos la seva religió, tingués un lloc on resar el seu Déu.” I no ha oblidat la seva fidelitat a les tradicions pontarrines com a “ambaixador de Sant Sebastià i fundador del Sant Sebastià de Lleida on aquest any, en la seva XVª edició, no va voler perdre l’oportunitat d’assistir al dinar i saludar tothom, un a un com sempre, donant cura d’una mostra de fermesa i de superació davant la malaltia.”

L’alcalde ha acabat valorant la petjada inesborrable que ha deixat en les vides de la gent de la comarca i de la voluntat de perpetuar la seva memòria declarant-lo “Fill Adoptiu del Pont de Suert” i dedicant algun espai a la seva memòria: “Mossèn Joan és ja part de la nostra història, una part inseparable de tots nosaltres que durem ja sempre en un lloc predilecte dels nostres cors. Gràcies Mossèn per una vida dedicada als demés. Des de l’Ajuntament hem començat ja els tràmits per anomenar-lo Fill Adoptiu del Pont de Suert. I, també, per part de diferents col·lectius s’ha parlat de dedicar un lloc permanent a la seva memòria: potser una placa commemorativa en un lloc emblemàtic del poble, potser el nom d’algun espai… Això ho acabarem de concretar, però entenc que hauríem de deixar per la posteritat una mostra explícita de la seva memòria i de l’empremta que ha deixat en nosaltres i en tota la comarca.”

La celebració ha continuat amb un dinar i un recorregut per la casa i alguns espais familiars del temps que mossèn Joan i mossèn Joan Ramon Ezquerra van desenvolupar la seva activitat pastoral a l’Alta Ribagorça.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn