El Cementiri acollí a les 11 del matí del dia de Sant Miquel i festiu a la ciutat, l’homenatge als Màrtirs de Lleida. S’inicià amb la celebració de l’Eucaristia a la capella del mateix Cementiri, presidida per Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc i concelebrada per Mn. Joan Ramon Ezquerra, director del Secretariat per a les Causes dels Sants, Mn. Àngel Escales i el mercedari P. Vicente Zamora, amb l’assistència de prop de 50 persones, totes elles amb mascareta i respectat les normes de prevenció sanitària per la Covid 19.
Mn. Gerard Soler en la seva homilia, destacà el fet que tots els màrtirs de Lleida donaren fervorós testimoni de la seva fe i no tingueren por de morir per Déu i les germans: “…i van morir perdonant. Imitem-los i no tinguem por, siguem valents de seguir Jesús”.
Acabada la celebració, en la que també es pregà pels malalts per la pandèmia i pels que han traspassat, els celebrants i tots els assistents van traslladar-se en processó ressent part del Rosari fins la fossa comuna on reposen les despulles de 211 màrtirs lleidatans, dels quals 42 han estat beatificats. El primer fou Francesc Castelló, beatificat l’11 de març de 2001 a Roma. Li seguiren altres 16 beats encapçalats pel bisbe màrtir Salvi Huix, beatificats el 13 d’octubre de 2013, a Tarragona. També hi reposen les restes dels 26 darrers beatificats el 21 d’octubre de 2017 a la Sagrada Família de Barcelona, tots ells religiosos claretians La resta, l69 (138 sacerdots, 1 seminarista i 30 laics) es troben en procés de beatificació iniciat l’any 2006.
Davant la dues plaques commemoratives d’aquets beats i màrtirs, van fer-se diverses pregaries i una ofrena floral. En unes breus paraules, el Mercedari P. Vicente Zamora destacà que tots ells van ser forts i valents davant els temps durs de persecució religiosa que els hi va tocar viure, tot donat la vida sense por. I el claretià P. Josep Vilarrubias es referí a la fossa comuna destacant la seva importància per a Lleida i la seva diòcesi: “Aquest indret és un gran reliquiari i un signe d’unitat dels cristians de Lleida amb tots aquells sacerdots, religiosos i laics que donaren la vida per Crist i els germans”.
L’acte d’homenatge als Màrtirs de Lleida, senzill però alhora intens, va cloure quan eren gairebé les 12 en punt del migdia i Hora de l’Àngelus, amb el cant de la Salve Regina, tot invocant a Maria Reina com a Reina dels Màrtirs.
Jordi Curcó