Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 maig 2014
Categoria/es: General

GUARDONATS AMB LA PLACA I LA MEDALLA DE LA PAERIA

En l’acte inicial de la Festa Major de Sant Anastasi l’Alcalde Àngel Ros ha lliurat les Medalles de la Paeria, a les persones, i les Plaques de la Paeria, a les entitats que han excel•lit en el seu treball. Algunes d’aquestes persones i entitats són molt estimades en la seva estreta vinculació a la nostra parròquia. Per això, juntament amb la nostra felicitació, ens fem ressò de la notícia.

A continuació referim les elogioses i merescudes paraules que l’alcalde els hi va dedicar:

El Col•legi Sagrada Família ha rebut la placa al Mèrit Educatiu o Pedagògic, en reconeixement als 125 anys de treball educatiu, d’acord amb els principis de la Beata Anna Maria Janer: la relació senzilla i propera amb un ambient de família, el tracte acollidor i sense distincions de cultures, la pedagogia fonamentada en l’amor, l’atenció personalitzada i l’ambient de llibertat i de treball. Aquest reconeixent s’ha fet extensiu al compromís dels pares i mares en la gestió del col•legi.

En l’àmbit de la Solidaritat ha estat guardonat Cosme Garcia Mir per la tasca que ha dut i duu a terme perquè el nom de la nostra ciutat arribi arreu i per promoure la unió de diferents costums, tradicions, orígens i cultures que estan presents a Lleida i que ens enriqueixen culturalment i humanament a tots, vehiculades pels molts lleidatans i lleidatanes que formen part de les cases regionals. Les Cases Regionals i la seva Federació que l’amic Cosme presideix són avui un factor de convivència i de cohesió. La contribució de Cosme Garcia a la ciutat s’estén també als mitjans de comunicació, en l’àmbit de la música, la informació i el lleure ha estat un referent ciutadà.”

L’Organització Nacional de Cecs, l’ONCE, porta 75 anys amb presència a Lleida. La delegació en aquesta ciutat es va posar en marxa sols un any després de la fundació de l’entitat. La institució, al llarg d’aquests anys, ha creat un sistema de serveis socials especialitzats per a persones cegues que avui és una base per a les associacions de cecs de tot el món i una referència obligada per a professionals de l’àmbit social. Es tracta d’un sistema de serveis, de generació d’oportunitats en l’àmbit educatiu, laboral, cultural i social que insisteix en la igualtat de drets, perquè les persones cegues es desenvolupin a tots els nivells humans.

El Pare Francesc Gamissans Anglada, exponent de Cultura en majúscules. És autor de les primeres traduccions al català i a l’espanyol de les regles franciscanes dels “Escrits de Sant Francesc i Santa Clara”, un treball elogiat personalment per Salvador Espriu i Maria Àngels Anglada. Ha estat, també, guionista de programes de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona, i fou productor i presentador de documentals sobre Terra Santa per a Televisió Espanyola. Ha escrit, també 5 obres de teatre: Joan XXIII, Santa Clara i Sant Francesc, el Beat Castelló Aleu, la Història del Carmen i la llegenda molt estimada pels lleidatans de la Mare de Déu del Blau. A més de teatre, és autor d’articles periodístics i d’estudis d’espiritualitat. El pare Gamissans ha enriquit l’humanisme i la creació literària en el sí de l’església i de la societat. Ser il•lustrat, literat i humil com a bon franciscà, fraret que diem a Lleida, és un privilegi que només hem trencat nosaltres demanant que accepti aquest reconeixement que la ciutat li fa.

I, també, l’etnògraf Joan Bellmunt Figueras, que durant més de vint anys ha explorat les comarques de Lleida a la recerca de material per als seus treballs. La seva gran obra és la col•lecció de “Fets, Costums i llegendes”, integrada per 32 volums. També és autor del Calendari Tradicional de les Terres de Lleida, del llibre Cop d’ull a la història de Lleida, i "Vols conèixer una bonica història?", conte dedicat al 50è aniversari de l’església del Carme. Hem d’agrair el seu amor per la cultura popular de les nostres terres, per les tradicions, pels costums i per les llegendes. Joan Bellmunt ha garantit que una part fonamental del nostre llegat més personal com a societat, el llegat popular, perduri per sempre. Nosaltres, avui, només hem volgut, modestament, trametre-li el reconeixement d’una ciutat a qui ajuda cada dia a que coneguem més la nostra història, els nostres costums i la nostra cultura.

També felicitem de cor a totes les altres entitats i persones que han estat guardonades amb aquests distintius ciutadans.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn