Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

25 gener 2014
Categoria/es: General

FIRA DE LA INFÀNCIA MISSIONERA

La vigília de la Jornada de la Infància Missionera ha estat la data ja tradicional de la celebració de la Fira que convoca els nens de la catequesi i dels esplais cristians de la nostra diòcesi. Enguany aquesta trobada ha tingut lloc al Col•legi de la Sagrada Família, on s’han aplegat molts nens amb els seus pares i catequistes en una tarda ‘firal’ amb jocs, formació i convivència, que s’ha desenvolupat en tres temps.

La primera part de la sessió organitzada per les delegacions de Missions i de Catequesi ha servit per a presentar l’objectiu central de la Jornada de la Infància Missionera que pretén despertar en els infants la sensibilitat vers els altres i el seu compromís solidari com a cristians per a millorar el món amb les seves petites-grans accions. Com a motivació en aquest plantejament que ha exposat Caritat Mercadé, Mª Isabel Roca els ha explicat “grans” històries de petits al•lusives al lema de la jornada “els nens ajuden els nens”, com la de Fleming que salvà de la mort a Winston Churchill, i d’altres nens d’avui que segueixen aquest mateix camí, per arribar a la pregunta ¿què puc fer jo? Després d’aquest pòrtic didàctic els nens s’han desplaçat en grups amb les catequistes que havien preparat tota una roda de proves solidàries al poliesportiu del col•legi.

Mentrestant, Mònica Cabezuelo ha explicat als pares i mares el sentit de la trobada i han seguit la projecció d’un original vídeo editat pel Secretariat de la Infància Missionera de les OMP que promou servir-se de la imaginació dels nens per a mostrar la seva creativitat i infondre en ells l’esperit missioner. Es tracta de la història d’Adela, una nena espanyola que amb vuit anys comença una “revolució” a la seva escola després de la visita d’un missioner que els ha parlat de Jeferson, un nen pobre que viu a Centroamèrica. Adela decideix involucrar els seus companys en un joc que posa en escena la capacitat dels més petits de passar de la curiositat a l’interès, del compartir a la donació de si mateixos en una transformació personal que els porta a esdevenir missioners: és “la revolució de Jeferson”.

A continuació els pares han tingut l’oportunitat d’escoltar el ferm i l’engrescador testimoni missioner de Montserrat, una Germaneta dels Pobres que des de la seva professió com a novícia (1987) ha servit als Estats Units, en diferents llocs d’Europa, Kenya –Nairobi-, Colòmbia, i fa dos anys que ha retornat a Espanya, a la Casa de Lleida. Amb una gran vivacitat i eloqüència ens ha parlat del diferents col•lectius que ella ha conegut: el tabú de la mort en els indis navajos; els enfrontaments ètnics d’hutus i tutsis; el treball dur i sacrificat de les àvies africanes; la pobresa i marginació dels avis als països del tercer món… deixant ben clar que “s’ha de tenir un esperit molt obert per adaptar-se a les cultures de les persones que tractem per poder-los servir. Cal buidar-se per enriquir-se de l’altre.

També ha dit que les seves cases mai reben ajust institucionals a fi de no patir dependències que coartin la seva llibertat d’acció en l’atenció que dispensen als avis. A més de les pensions dels avis, viuen de les ajudes voluntàries que reben dia a dia les dues germanetes que surten a demanar. Els beneficis que guanyen amb la venda de les manualitats que fan els avis, exposicions,.. els donen a altres cases més necessitades de les que tenen esteses en vint-i-dos països del món.

El joiós testimoni de Montserrat ha suscitat un ampli i ric diàleg al llarg del qual ha parlat de com es va despertar en ella la seva vocació missionera, com una segona vocació que aprofundeix en el despertar de la vocació religiosa i que porta a la persona a desenvolupar tota la seva capacitat d’estimar i deixar tota seguretat per servir els altres. Tot i que desitja tornar a Colòmbia, malgrat que la duresa de les condicions de vida d’aquest país, ha deixat clar que “avui la missió la tenim aquí.”

El tercer temps ens ha reunit a tots al pati del col•legi, al voltant de la taula per a compartir el berenar i fer experiència de convivència i amistat amb l’alegria d’haver passat una tarda en formativa i enriquidora que continuaríem assaborint.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn