31 juliol 2013
Categoria/es: General

FI DE CURS DEL SERVEI DE REFORÇ ESCOLAR

Amb l’arribada del final de curs als centres d’ensenyament s’ha posat punt i final al Servei de Reforç Escolar del Carme. Ha estat un any intens de dedicació a la formació dels 25 nens i joves de primària i secundària, per part de 16 voluntaris fent de professors. Els voluntaris de La Caixa, juntament amb altres voluntaris de la parròquia del Carme els han ajudat a entendre i aprofundir amb els continguts de les matèries amb més dificultats. A la vegada han establert amb ells uns vincles de confiança i estimació que han ajudat a donar-los seguretat i confiança en si mateixos.

El darrer dia, dimecres 19 de juny, professors i alumnes s’han aplegat per celebrar l’acabament d’un nou capítol d’aquesta experiència educativa solidària. En primer lloc hi ha hagut uns parlaments que n’han fet balanç. Josep Maria Perelló, com a promotor de la iniciativa solidària; Albert Molias, president de l’Associació de Voluntaris La Caixa; Montse Vilagrassa, coordinadora; i Mn. Joan Mora, rector de la parròquia del Carme. Tots han coincidit en valorar molt positivament l’experiència, que ha estat enriquidora per a tots, alumnes i professors.

Aquest servei que els voluntaris han fet queda coronat per una excursió a Montserrat, obsequi de l’Associació de Voluntaris de La Caixa a tots els nens i joves que han seguit la formació facilitada en els diferents centres on ells actuen.

Mossèn Joan ha destacat la professionalitat i altruisme dels voluntaris i ha agraït, en nom de la parròquia, el bon servei que han fet a favor de la formació dels nens i joves. Aquest agraïment s’ha materialitzat en un llapis de memòria amb el reportatge fotogràfic que recull l’activitat realitzada pels voluntaris durant el temps de la seva dedicació.

Després de fer les corresponents fotografies de grup de record de la jornada, s’ha passat a compartir un berenar que havien preparat uns voluntaris del menjador social Jericó. Moltes gràcies a tots pel bon servei i fins al proper curs!!

 


A fi de d’aprofundir en el Reforç Escolar del Carme, hem demanat als seus responsables que ens expliquin alguna cosa més d’aquesta experiència solidària. Aquí anirem posant les breus entrevistes realitzades:

MOSSÈN JOAN MORA, Rector de la Unitat Pastoral de le la Mare de Déu del Carme i Sant Joan

 

1.- La parròquia del Carme acull un projecte de Reforç escolar. Com s’ha concretat aquesta iniciativa?

La parròquia, com tants cops hem comentat, ha d’estar sempre oberta a totes les iniciatives que es proposin de part dels feligresos. Tots som corresponsables i tots hem de posar les nostres qualitats al servei de la comunitat. Quan unes persones, concretament el Sr. Ernesto, i posteriorment el grup de Voluntaris de la Caixa, amb altres voluntaris de la parròquia, decidiren iniciar un servei en aquest sentit, vaig pensar que era el moment d’iniciar un projecte molt interessant per a la formació del nois i noies. Si bé la parròquia ha de estar atenta a la formació espiritual, s’ha de sentir molt subsidiària a la formació integral de tota persona, i encara més quan es tracta dels nens i joves.

2.- Les persones que hi col•laboren són professionals voluntaris. Com s’han “reclutat”?

Sí , es tracta de professionals molt competents i il•lusionats. Les dues coses són importants. Com s’han “reclutat”? Si vols que et sigui sincer, no ho sé ben bé. Això del voluntariat sempre es misteriós. Arriba sense esperar i sense saber com. Es van enganxant com les cireres. Uns atrauen a d’altres. Això fa pensar que hi ha moltes reserves de generositat i de solidaritat. Tots són conscients que un cor buit mai és feliç.

3.- Hi ha algun vincle entre el reforç escolar i el Centre de Solidaritat JERICÓ?

“Jericó” té com a finalitat fer l’experiència del Bon Samarità. Aquest “es compadí de l’home ferit i necessitat i s’hi acostà”. Nosaltres hem de ser sensibles a les necessitats dels altres. I, amb ulls amorosos i amb mans generoses, hem d’anar fent tot el possible per a concretar l’ajut d’acord amb les nostres possibilitats. No podem passar indiferents davant de qualsevol necessitat dels altres. Una d’aquestes necessitats i que té futur és la formació del jovent, també amb l’aspecte dels contingut escolars. Preparem els futurs dirigents de la nostra societat. Tornar la il•lusió per l’estudi o reforçar l’esperit d’un estudiant, és una de los obres més profitoses en el nostre món.

4.- Quines han estat les aportacions més valuoses d’aquest servei i quin és el repte prioritari de cara al curs vinent?

Una aportació molt important, segons he pogut observar, ha estat el veure els professors voluntaris molt il•lusionats amb el ser servei. Aprofito l’ocasió per agrair-los-hi tot el temps i la dedicació que han esmerçat durant tot el curs. Aquest agraïment voldria fer-lo extensiu a la Montse Villagrasa que ha estat “l’àngel” que ha tingut cura del ple funcionament de les classes de reforç, tot vetllant per tots els detalls que un programa d’aquest tipus comporta.

El repte de cara el curs vinent és romandre en el mateix projecte i ampliar el professorat i el nombre de nois i noies que puguin beneficiar-se d’aquesta atenció cultural que ha d’anar completant el seu projecte formatiu de cara el futur de les seves persones.

 

ALBERT MOLIAS, President de l’Associació de Voluntaris de La Caixa

1.- Que es l’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida – ASVOLCALL – i quines necessitats social atén?

L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, va néixer el 25 de Maig del 2006. Fora de qualsevol adscripció ideològica o confessional. Aquesta Associació té com a finalitats totes les que contribueixen a la construcció d’una societat solidària, i com a condició i objectiu immediats que tots els ciutadans gaudeixin d’unes condicions de vida que un Estat Social i Democràtic de Dret haurien de considerar-les pròpies de la dignitat de la persona, amb preferència a l’eradicació de les situacions de marginació individual i col•lectiva. Això implica la realització d’activitats d’interès general, com les assistencials, serveis socials, cíviques, educatives, culturals, científiques, esportives, sanitàries, de cooperació al desenvolupament del medi ambient, de defensa de l’economia social o de la investigació orientada a aquella finalitat. També de desenvolupament de la vida associativa, promoció del voluntariat o de qualsevol altre de caràcter anàleg.

Els seus principals objectius son:

I.- Promoure i facilitar la participació solidària dels empleats, ex empleats i familiars de “la Caixa”, en actuacions de voluntariat, en situacions i circumstàncies d’interès general i de caràcter social.

II.- Fomentar i impulsar les relacions amb altres Entitats i Organitzacions de Voluntariat que duguin a terme tasques en el mateix àmbit d’actuació que el voluntariat de l’Associació per al desenvolupament d’accions d’activitats conjuntes, amb la finalitat de contribuir en la relació o vinculació amb aquestes altres entitats.

III.- Captar i organitzar les aportacions als mitjans, els recursos humans, materials, d’infraestructures i d’altres tipus que es posin a disposició dels Voluntaris de l’Associació, i establir una línea de treball regular.

L’àmbit territorial en el qual l’Associació realitzarà principalment les activitats és la Província de Lleida.

La seva Organització, funcionament i competències son les que es recullen en els Estatuts registrats amb el numero d’inscripció 31810 del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb data 25 d’Octubre del 2006.

Compta amb 250 Voluntaris que Treballen en les següents activitats recurrents:

  • REFORÇ ESCOLAR A LA PARRÒQUIA DE SANT ANDREU DE LLEIDA
  • REFORÇ ESCOLAR A CÀRITAS DE BALAGUER
  • REFORÇ ESCOLAR A LA PARRÒQUIA DEL CARMEN DE LLEIDA
  • LLEIDA SOLIDÀRIA MPDL
  • CIBERCAIXA HOSPITÀLARIA – HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA
  • SERVEIS A JUBILATS DE DELEGACIO GENERAL DE “LA CAIXA” A LLEIDA.
  • HOSPITAL DE TÀRREGA
  • CÀRITAS
  • ARXIPRESTAT DE LA SEGARRA
  • CREU ROJA
  • ASSOCIACIÓ ESTEL DE BALAGUER

PUNTUALS:

  • ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS
  • FUNDACIÓ ARBORETUM DE LES GARRIGUES
  • SEGONA DIADA MEDIAMBIENTAL A LA ONA DE LA NOGUERA
  • TERCERA DIADA MEDIAMBIENTAL AL BOSC DE “LA CAIXA!” DEL PARC SANT ELOI DE TARREGA (URGELL
  • COOPERACIÓ INTERNACIONAL
  • COOPERANTS CAIXA
  • ACTIVITATS DE FORMACIÓ
  • FORMACIO PER A PRESIDENTS i VOLUNTARIS DE JUNTES DIRECTIVES DE LES D’ASSOCIACIONS DE VOLUNTARIS
  • AMICS DEL POBLE SAHARAUI A LLEIDA
  • TROBADA D’SSOCIACIONS DE PERSONES AMB SINDROME DE DOWN A PORT AVENTURA “FEM AMICS AMB DOWN”.
  • PROJECTE ESPORTIU EQUIPS DE BÀSQUET ASVOLCALL DOWN LLEIDA, PARTICIPANT EN LLIGA PROVINCIAL DE BÀSQUET ACELL I OLIMPIADA SPECIAL OLIMPICS DE BÀSQUET, A VILANOVA I LLA GELTRU
  • FIRA SOLIDARIUM 2012
  • CAMPANYA “GRAN RECAPTE D’ALIMENTS 2012” A LLEIDA I PROVÍNCIA
  • MARATÓ DE TV3

2.- Quan es va iniciar l’atenció educativa a través del reforç escolar i on? Quans voluntaris hi col•laboren?

Es va iniciar en el curs escolar 2006/2007 col•laborant amb el Voluntariat Vicencià en la Parròquia Sant Andreu del Casc Antic de Lleida, fent reforç escolar a 45 nens de primària amb 9 voluntaris .

Actualment són 35 els voluntaris de “la Caixa” que fan aquesta activitat, entre els Centres de Sant Andreu, El Carme, Càritas de Balaguer i Aula Hospitalària de la CiberCaixa de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

3.- El curs passat es va iniciar el Reforç Escolar al Carme i quin ha estat el balanç?

El reforç escolar al Carme es va iniciar a meitat del curs escolar 2011/2012 en resposta a una petició de Mossèn Joan Mora responsable de la Parròquia del Carmen, en la que demanava a l’Obra Social de “la Caixa” a Lleida, la possibilitat d’ajut i col•laboració per part dels Voluntaris de “la Caixa”.

El president de l’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, es va entrevistar amb Mossèn Joan i varen acordar iniciar l’activitat del Reforç Escolar a la Parròquia amb nens de primària de famílies en risc d’exclusió social, al que ja se’ls hi feia catequesi.

D’aquesta manera amb 7 Voluntaris Caixa i 2 monitors per part del Carme, en el mes de Març del 2012 es va iniciar l’activitat, que es va donar per acabada coincidint amb el final de curs del nens i nenes, al mes de Juny 2012.

L’experiència va resultar molt positiva acordant seguir amb l’activitat el proper curs, amb nens de primària i secundaria, acordant ubicar les classes al Local de la Parròquia que reuneix les millors condicions d’espai, llum i calefacció pel hivern.

A l’Octubre de 2012 coincidint amb l’inici del curs escolar varem reiniciar el reforç escolar.

Per formació dels voluntaris i monitors que han de portar l’activitat d’implantar les classes al Carme, i ajudar al nens i nenes en el reforç escolar, es va decidir girar una visita a la Parròquia de Sant Andreu en la que els Voluntaris de “la Caixa” porten mes de 5 anys fens reforç escolar, i el Centre compta amb una experiència de més de 15 anys en l’activitat. Agafant alguns models d’organització, normes i instruccions als pares dels nens, pel seguiment i bon funcionament.

Fruit d’aquesta experiència es va considerar necessari per un millor funcionament, a finals del primer trimestre, convocar una reunió amb els pares dels alumnes, a la que varen assistir tots els professors voluntaris i mossèn Joan Mora, per explicar-los l’ importància del reforç escolar i de la feina que es venia fent amb els seus fills.

Varem finalitzar les classes el 19 de Juny 2013 amb un berenar per tots els participants en el reforç escolar, amb unes paraules de Josep Maria Perelló pel voluntaris de la Parròquia, Albert Molias President de l’Associació Voluntaris “la Caixa” a Lleida, Asvolcall, i mossèn Joan Mora, responsable de la Parròquia del Carme.

En agraïment a cada Voluntari cel obsequia amb un “USB” gravat amb imatges dels nens i Voluntaris fen reforç escolar durant els cursos 2011/2012 i 2012/2013, així com fotos de l’excursió de final de curs a Montserrat.

4.- A més del Reforç l’Associació convida als alumnes a una sortida de fi de curs? Quin es l’objectiu? On aniran enguany?

Efectivament, a final de curs i com a premi pel esforç en el estudi dels alumnes, i continuada assistència a les classes de reforç escolar, L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, amb el patrocini de l’Obra Social de “la Caixa”, invita al nens i nenes a assistir a una excursió en grup a diferents punts emblemàtics i d’interès cultural i social de Catalunya.

L’objectiu no es altre que premiar el seu esforç i estimular-los a que el proper curs segueixin assistint a les classes de reforç escolar de la Parròquia del Carme.

Aquest any i aprofitant la convocatòria feta per l’Obra Social de “la Caixa” dintre del projecte “CaixaProinfancia”, L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, amb els seus Voluntaris varen decidir portar-los a Montserrat, pels valors culturals, socials i eclesiàstics, que reuneix el Monestir, la Basílica i resta d’instal•lacions.

D’aquesta manera el 29 de Juny i amb l’autorització dels pares, 18 Voluntaris i 21 nens de la parròquia, varen partir a les 8,30 hores en autocar des de el pàrquing de la Unió Esportiva Lleida, per reunir-nos al pàrquing del Restaurant del Bruc, amb els autocars de Sant Andreu i de Càritas de Balaguer, que van fer la mateixa excursió de final de curs, i dirigir-nos plegats cap a Santa Cecília, on en un punt assenyalat de la carretera a Montserrat, i amb el control dels mossos d’Esquadra, tots vàrem baixar del autocar i iniciar el camí a peu pel camí dels “Degotalls” fins arribar a Montserrat. Vàrem caminar prop d’una hora.

Reunits els grups a la plaça de la Basílica vàrem iniciar la visita cada grup pel seu compte a la Basílica, visitar la Mare de Déu de Montserrat, i altres punts d’interès, per fer realitat el que els Voluntaris durant el viatge havien explicat als nens, sobre Montserrat.

A les 12,30 hores vàrem ser rebuts per l’Abat i en acabar la recepció a les 13,20 hores vàrem dirigir-nos a la plaça de la Basílica per fer la foto de grup. Més de 700 persones que dels diferents punts de Catalunya vàrem assistir a l’Excursió. De Lleida en total vàrem ser 101 persones, 69 nens i nenes i 32 Voluntaris Caixa.

A les 14 hores ens vàrem dirigir al Restaurant per gaudir del dinar, on vàrem ser rebuts pel grup d’animació preparat per l’acte, que va estar fent jocs i màgia durant tot el dinar, per animar i distreure als grups.

A les 16,00 hores tots vàrem dirigir-nos cap els autocars per iniciar el retorn a Lleida, on vàrem arribar sobre les 18 hores aproximadament.

Tots nens, nenes, voluntaris i monitors vàrem quedar molt satisfets del dia passat en companyia i de l’excursió.

 

JOSEP MARIA PERELLÓ, promotor del Reforç Escolar

 1.- Tu has estat el promotor dels repassos al Carme. Com va sorgir la iniciativa? Com i quan s’ha endegat?

Doncs la idea va sorgir en preguntar-nos junt a Mossèn Joan Mora com podríem ajudar d’una forma més global a les famílies que tenen algun tipus de dificultat. En aquest cas dels repassos volem ajudar als fills d’aquestes famílies, perquè tinguin l’oportunitat de disposar d’un servei gratuït que els permeti aclarir els dubtes dels estudis que fan i poder així superar bé cada curs escolar del seu col•legi o institut.

2.– Quin ha estat l’equip humà que hi ha col•laborat? A quants alumnes han atès i de quins nivells?

Hem disposat d’un formidable equip humà format per 18 persones voluntàries que de forma totalment desinteressada ens han aportat el millor d’ells mateixos amb molta paciència i amor envers als alumnes. Això ha permès formar grupets de dos alumnes per professor i hem tingut més de 30 alumnes aquest curs. Molts dels professors voluntaris eren voluntaris de La Caixa i d’altres eren mestres de primària i professors d’institut que entre tots ells han permès formar un equip molt potent i entusiasmat en la seva tasca de suport escolar.

3.- Com valores l’experiència?

Totalment positiva, sense cap mena de dubte, tant per als alumnes com també per als professors. A part del propi repàs de dubtes escolars s’han pogut treballar altres valors com el respecte mutu, la puntualitat i seriositat en l’aprofitament del temps, l’ajuda dels uns als altres, l’agraïment envers als professors, etc.

4.- Quins reptes et planteges de carta al futur?

Continuar endavant amb aquesta experiència i estar atents a les noves necessitats dels alumnes per poder cobrir-les si podem entre tots. A la vegada hem obert el servei a les famílies dels col•legis propers a la parròquia i a qui ho necessiti esperem poder-li fer sempre un lloc i acollir-lo.

També voldríem donar continuïtat a les sortides lúdiques com l’excursió de final de curs que hem pogut organitzar a Montserrat el 29 de Juny gràcies al suport econòmic de l’Associació de voluntaris de la Caixa de Pensions de Lleida.

Si ens en sortim i podem continuar veient aquestes rialles de felicitat i agraïment dels alumnes ens considerarem més que ben pagats pel servei que estem oferint.
 

  MONTSE VILLAGRASSA, Coordinadora del Reforç Escolar

1.- Com a coordinadora del Repàs, explica quina és en concret la teva funció.

La meva funció es obrir i preparar l’espai on es dona classe i cuidar dels alumnes i dels professors perquè no falti tot el necessari per al bon funcionament del Reforç escolar.

2.- Com s’organitzen els repassos: horari, admissió de l’alumnat, dinàmica de les classes.

El repàs es fa 2 dies a la setmana de 6 a 7 de la tarda els dilluns i els dimecres .Els alumnes s’han de inscriure a primers del curs escolar a la parròquia i s’organitzen per nivells escolars i també per assignatures que necessitin més reforç. Cada professor dona suport a un màxim de 2 alumnes i els fa el seguiment de les notes i el curs.

3.- Quins problemes han anat sorgint més sovint?

Problemes greus cap potser el únic problema es que de vegades hi ha mes demanda de places i matèries per reforçar i ens troben que no tenim prou professorat ja que com he dit abans cada professor només es fa càrrec de 2 alumnes per hora. 

4.- Quins aspectes més positius destacaries? Ha estat un experiència enriquidora per a la teva persona?

Com aspecte positiu nomes cal veure la fidelitat dels alumnes a l’hora de assistir a les classes com la participació i col•laboració a les festes i esdeveniments que es fan al llarg del curs així com la satisfacció tant dels professors com dels alumnes davant de unes notes millorades gracies al Reforç Escolar.

A nivell personal per a mi ha estat un regal el poder compartir tot aquest temps amb alumnes i professors, intentant ajudar a crear un entorn agradable per a tots. He rebut molt de suport i estima, i treballar d’aquesta manera sempre es molt satisfactori.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn