Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

29 juliol 2020
Categoria/es: General

EN LA FESTA DE SANTA MARTA HOSTALERA

 LA SEVA IMATGE VENERADA A SANT JOAN COMPLEIX 75 ANYS, VA SER SUFRAGADA PELS CAMBRERS DE LLEIDA EL 1945

Avui 29 de juliol, coincidint amb aquest temps tant convuls que estem vivint i patint per la emergència sanitària de la pandèmia de la Còvid 19, on una de les greus conseqüències ha estat el tancament de bars, restaurants i altres establiments hostalers; se celebra la festa de Santa Marta patrona de la Hostaleria.

Certament que el món de la hostaleria de la nostra confinada ciutat, amb els establiments tancats i la majoria dels seus treballadors amb ERTOS, no està en aquests moments per a celebracions, sinó abocat a la lluita per la seva supervivència. Tot i això, o potser també per tot plegat, he cregut que fora bo fer memòria històrica de la festa que el Gremi d’Hostaleria de Lleida celebrava tal dia com avui, per festejar la seva patrona i també explicar el perquè Sant Marta fou triada com a intercessora i protectora dels hostalers i cambrers.

Marta, nom procedent de l’arameu que significa “la senyora” o “la mestressa”, és anomenada també Marta de Betania ja que era germana de Llàtzer i Maria de Betania, poble situat a la vora del riu Jordà identificat avui amb la ciutat d’Al-Eizariya (Lloc de Llàtzer), governada per Jerusalem a Cisjordània (Israel). És patrona dels hostalers i cambrers, perquè segons els evangelis allotjà, preparà el menjar i el serví a Jesús i els seus deixebles a casa seva.

Segons la “Llegenda Àuria”, Marta i els seus dos germans van fugir de Jerusalem després de la mort de Jesús. S’embarcaren en una barca sense vela, ni rems, ni timó i, després d’un viatge miraculós, arribaren a la Provença francesa, a un lloc d’Occitània anomenat actualment “Saintes-Maries-de-la-Mer”. Marta es va instal·lar a Tarascó, on diuen que hi havia un drac anomenat la Tarasca (d’aquí l’origen del nom d’aquesta ciutat) que vivia al bosc i tenia atemorida tota la població. La llegenda explica que quan Marta es trobà amb el drac, va esquitxar-lo amb aigua beneïda i aquest es va fer petit com un gosset. Marta el va fermar pel coll amb la seva faixa i el va dur a la ciutat, on la gent el van matar. La vencedora del drac de Tarascó, versió femenina del nostre Sant Jordi, visqué en aquesta ciutat fins la seva mort. En la casa que vivia, hi ha l’actual col·legiata romànica de Santa Marta de Tarascó amb el sepulcre que conserva les seves relíquies, lloc de pelegrinatge des del segle IX.

I a Lleida, a l’església de Sant Joan hi trobem la única imatge -de bona traça artística i bellament policromada- que hi ha a casa nostra d’aquesta Santa. La trobem ubicada en una capella lateral de la nau dreta del temple, on va ser col·locada l’any 1945, ara fa 75 anys, sufragada pel Gremi d’Hostaleria de Lleida i Província que cada 29 de juliol celebrava en aquesta església una Missa en honor a la seva Patrona. El meu pare Miquel Curcó, cambrer aleshores del l’Hotel Palace o “Palas” pels lleidatans, va ser un dels molts cambrers de la ciutat i també de la província que van col·laborar amb una petita aportació econòmica mitjançant una subscripció popular que gestionava el Gremi, a fi i efecte de poder sufragar entre tots els cambres lleidatans l’adquisició de la imatge, que havia estat encomanada a un taller d’art religiós d’Olot. Així m’ho va explicar un dia ell mateix, davant la imatge de la patrona dels cambrers -també d’ell- a Sant Joan: “Jo vaig pagar un bocinet d’aquesta santa”, em digué amb emoció i certa enyorança d’un temps passat, tan orgullós que se sentia ell de la seva professió de cambrer!

Si entreu a Sant Joan a veure-la aquesta Santa Marta de Lleida, us adonareu que porta als seus peus un petit drac, en una clara referència simbòlica i iconogràfica a la llegenda de la Tarasca. Veureu també que en una mà porta l’acetre i a l’altra l’hisop, al·lusius a l’aigua beneïda amb la qual segons la llegenda la Santa va reduir el ferotge drac. 

Amb la que està caient, perquè no demanar a Santa Marta Hostalera la seva intercessió per aquest castigat gremi de l’Hostaleria de la qual n’és Patrona i a la que anys enrere tant festejaven i homenatjaven?. Segurament que a la Santa li caldrà emprar molta aigua beneïda per reduir els molts dracs que assetgen sense pietat, ni temor, els nostres empresaris hostalers i hostaleres, i també el seus treballadors, cambrers i cambreres. Davant tot plegat, potser caldrà fer anar aquella expressió tan popular entre els nostre avis, que en el fons no era més que un prec d’ajut a la intercessió divina davant la manifesta impotència humana per fer front a una greu situació: “Que ella faci més que nosaltres, que ja fem més del que podem i ens deixen”, deien ells. També hi ha una dita que diu: “Bé canta Marta, després de farta”.

Jordi Curcó
Historiador i periodista
 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn