El dia de l’Assumpció de la Mare de Déu, un grup de bolivians de la parròquia del Carme ha participat en l’eucaristia per celebrar la festa de la seva patrona, la Virgen de UrKupiña. La seva imatge estava situada al presbiteri i Mossèn Joan Ramon ha explicat la bonica història d’aquesta marededéu trobada.
La Virgen de Urcupiña es venerada a Cochabamba (Bolivia) des de l’inici de l’època colonial, a rel de l’aparició de la Mare de Déu i el Nen Jesús a una pastoreta a la vall d’una muntanya propera a la població de Quillacollo. La nena hi anava sovint a pasturar el ramat i s’anava familiaritzant amb la “mamita y el niño”. va anar Assabentats els seus pares, el sacerdot i alguns veïns, un 15 d’agost van voler comprovar la veracitat del relat de la nena. Al desplaçar-se a l’indret de l’aparició, van veure com la Mare de Déu i el Nen pujaven lentament al cel. Estranyats preguntaven a la nena on era ‘la senyora’ i la nena responia assenyalant-la amb el dit: "Ork’o piña", "Ork’o piña", que en quítxua vol dir "ja és dalt de la muntanya”. Quan hi van anar, van trobar la imatge de la Verge Maria d’Urkupiña, nom castellanitzat amb el qual la venera tot el poble de Bolívia.
En acabar la celebració, els bolivians i molts feligresos han venerat la imatge de la Mare de Déu d’Urkupiña ihan van fer una foto de grup.
Tradicionalment els devots bolivians celebren aquesta festivitat el 15 d’agost, però la comunitat boliviana de Lleida enguany ha decidit traslladar al dissabte següent de la Mare de Déu d’Agost la celebració extraordinària de la festa patronal dels bolivians de les comarques de Ponent. Així podien fer-la extensiva a més persones de tot Catalunya aprofitant el cap de setmana.
Aquest dia el temple de la Mare de Déu del Carme s’ha omplert de gom a gom de bolivians, majorment abillats amb els seus vestits típics. Mossèn Joan, que ha presidit l’Eucaristia, ha valorat l’esforç que havien fet per celebrar la seva patrona, posant-la al centre de la festa: “La Mare de Déu és el camí més directe per arribar a Déu.”, ha dit tot animant-los a portar sempre a la Verge Maria en el seu cor perquè a poc a poc el vagi transformant en un cor bondadós, humil i servicial com el seu.
La celebració religiosa ha anat seguida d’una exhibició de balls folklòrics davant de l’església, interpretats per grups bolivians arribats de diferents punts de Catalunya. S’ha iniciat amb la tradicional desfilada dels danzaires, arribats en de Girona. Acompanyats per una banda de música, els ballarins han exhibit diferents danses tradicionals com la Morenada o balls típics de La Paz o d’Oruro, entre altres ciutats. Desenes de persones han pogut contemplar les vistoses coreografies i el vestuari que han revestit de color la Rambla Ferran i generant expectació entre els transeünts.
Els actes d’aquesta gran jornada festiva boliviana s’han completat amb un dinar de germanor, amb la degustació de plats típics del seu país, i altres activitats programades per la tarda. Lluny de la seva terra però ben soplujats per la Mare de Déu a la que veneren amb gran devoció tot expressant la joia d’estar amb “la mamita” tan pròdiga en favors.
- Diari Segre 20.08.17: pàg. 39 i pàg. 64
- Celebració any 2016