Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

6 desembre 2016
Categoria/es: General

EL SANT NICOLAU DE L?ESCULTOR JAUME GORT

“Aquesta nena que veus a la tina soc jo”, va dir-me una veïna de Montoliu de Lleida, Glòria Carabassa, tota emocionada ella davant una vitrina on es podia veure la fotografia de la imatge de Sant Nicolau de l’església de Sant Joan de Lleida. Això passava el matí del diumenge del passat 20 N, moments abans de que fos inaugurat L’Espai Jaume Gort, que aquest poble del Segrià a set kilòmetres de Lleida li ha dedicat al seu fill il·lustre, l’escultor Jaume Gort Farré en el 50è aniversari de la seva mort, per tal de posar en valor la seva obra i fer memòria de la seva vida, que bressolaria a la que havia estat Cal Quatre de Montoliu, un 27 d’agost de l’any 1919.

Poc després, mentre enraonàvem plegats amb la Glòria que havia estat de joveneta model improvisat de l’escultor, va incorporar-se a la conversa un altre veí de nom Gabriel Farré: “I jo soc aquest altre!” exclamà ell, indicant amb el dit a un dels infants tallats en fusta. I el tercer? vaig preguntar-los-hi: “En Josep Cardet, l’exalcalde és el tercer de la tina”. Només ens faltava per conèixer qui havia fet de model per representar Sant Nicolau: “Diuen que en Josep Tersa!”, van exclamar.  En el moment que teclejava aquest article –quina coincidència- m’he he assabentat per l’alcalde Daniel Farré que el “josepet” nom amb el que era conegut el Josep Tersa a Montoliu, va morir la passada setmana al 86 anys.

He volgut recordar aquells instants a l’Espai Jaume Gort de Montoliu, per què avui 6 de desembre, se celebra la festa de Sant Nicolau de Bari , que fou bisbe de Mira (Llícia) al S. IV i venerat a Bari des del S. XII. Patró dels infants arreu d’Europa i precursor del nadalenc Santa Claus, esdevingut Pare Noel. Dia i festa que d’alguna manera marca l’inici del cicle festiu nadalenc a bona part dels nostres veïns europeus i poc a poc ho fa també a casa nostra.

Jaume Gort va tallar en fusta Sant Nicolau fa 70 anys, quan el 1946 rep l’encàrrec del rector de Sant Joan Mn. Ramon Macarulla per tal de col·locar-lo en una retaule d’estil gòtic modernista, tallat també a la fusta pel tallista lleidatà Ramon Borràs i ubicat en un lateral del temple, on avui encara el podem contemplar i si voleu també venerar-lo en el seu dia.

L’escultor va esculpir-lo (valgui la redundància) al seu poble Montoliu, a la casa de la seva tia Mundeta (traspassada el passat 23 de juliol als 104 anys) a la que estimava com a una mare, on s’havia traslladat una temporada per tal d’executar aquesta i altres talles. Així, se sap que les escultures dels tres infants que apareixen en el cubell als peus de Sant Nicolau, d’acord amb la seva iconografia que evoca la popular llegenda que explica com el sant va salvar-los miraculosament d’una mort segura a les mans d’un cruel hostaler que els volia fer bullir en la tina, Gort les feu a partir de nens del poble de Montoliu, que ell emprà com a models i també trià al “josepet” Tersa per a Sant Nicolau. Fet aquest corroborat pels seus protagonistes.

La talla ja acabada, l’escultor se l’enduria cap a Lleida al taller del pintor Josep Garcia, el seu antic mestre de Pintura de la Llar de Sant Josep amb el qual compartia espai d’art, ubicat a les anomenades escaletes de La Mercè, per a que aquest les pintes i decorés com calia. El mestre Josep Garcia donà així un cop de mà al seu exalumne i ja escultor, en la policromia que necessitava la talla.

Bonica història aquesta de la imatge de Sant Nicolau de Sant Joan, la única que hi tenim a Lleida feta a Montoliu, que si voleu ens pot evocar també la festa tant lleidatana del Bisbetó, protagonitzada en els segles XIV i XV pels escolans de la Seu Vella, quan per Sant Nicolau elegien entre ells el “bisbe dels infants” que els havia de presidir fins el dia del Innocents. O aquelles altres celebracions infantils com les “captes” que feien o fan encara (cas dels infants de d’Ivars de Noguera) el dia de Sant Nicolau, trucant la porta de les cases, tot cantant:             

Virolet sant Pere,
virolet sant Pau,
els xiquets fan festa
per sant Nicolau,
bisbe de pau.

El matí d’aquell diumenge 20 N a Montoliu, el vam cloure a la Sala de Ball del poble, plena de gom a gom, amb la presentació del llibre “Jaume Gort, l’escultor de la Modernitat serena”.  Gràcies Montoliu per la vostra acollida i pel vostre caliu de poble de bona gent i també de bons escultors com el recordat Jaume Gort.

Jordi Curcó, autor del llibre “Jaume Gort, l’escultor de la modernitat serena”. (Article publicat el diari “La Mañana” de Lleida, del 6 de desembre de 2016)

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn