Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

1 setembre 2020
Categoria/es: General

EL PEU DEL ROMEU, PLATÓ PEL DOCUMENTAL ?THE JOURNEY OF ST. IGNATIUS? DIRIGIT PER FERENC TOLVALY

 S’ESTRENARÀ AL VATICÀ EL MAIG DE 2021 PER COMMEMORAR EL 500 ANIVERSARI DEL CAMÍ IGNASIÀ

La capella del Peu del Romeu al carrer Major de Lleida, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes,ha servit de plató d’un equip de rodatge internacional que s’ocupa de la gravació del documental “The Journey of St. Ignatius” (El camí de Sant Ignasi), impulsat per la Companyia de Jesús i dirigit per l’escriptor romanès Ferenc Tolvaly. El treball serà presentat el maig de 2021 al Vaticà, amb motiu dels 500 anys de la vinguda de Sant Ignasi de Loyola a Catalunya i serà distribuït per les comunitats de Jesuïtes del món.

El documental pretén donar a conèixer i promocionar l’anomenat Camí Ignasià a semblança del camí de Sant Jaume, presentant l’experiència humana i espiritual de quatre pelegrins hongaresos Benjamin Beeri, Balazs Szalma, Júlia Maria Kovacs i Katalin Asztalos, acompanyants com a guia pel jesuïta Josep Lluís Iriberri, director del Camí Ignasià. Tots cinc ressegueixen el camí que va recórrer el cavaller Ignasi de Loyola l’any 1522, des de la seva casa natal a Azpetita (País Basc), passant per la Rioja, Navarra, Aragó fins arribar a Catalunya.

El Camí consta de 27 etapes i 650 kilòmetres. Pel que fa a Catalunya són 183 els kilòmetres que repartits en set etapes, porten els pelegrins de Fraga (La Franja) a Lleida, com a culminació de la 21 etapa. De la capital del Segrià el camí continua per Bell-lloc, Palau d’Anglesola, Cervera, Igualada i Montserrat per arribar finalment a la Cova de Manresa, on Sant Ignasi va començar a escriure els “Exercicis Espirituals”, base de l’espiritualitat que el portaria a fundar la Companyia de Jesús.

L’equip de rodatge arribà a Lleida el 13 d’agost, després d’haver gravat a Alcarràs i a l’ermita de la Mare de Déu de Butsènit, a l’Horta de Lleida.  Si bé el punt d’interès del Camí Ignasià a Lleida és el Peu del Romeu, s’han gravat també imatges a altres indrets d’interès històric, artístic i religiós de la ciutat com són  la Seu Vella, l’interior de l’església de Santa Maria del castell templer de Gardeny, la Catedral Nova, l’antic Hospital de Santa Maria i també la Plaça Paeria, amb el carrer Major on en la cruïlla amb el carrer Cavallers on hi ha ubicada la capella.

Ja en el Peu del Romeu, els protagonistes del documental davant les càmeres han conegut que aquesta petitona capella erigida el 1399 és un singular punt del Camí de Sant Jaume, com així ho evidencia la conxa de ceràmica que hi ha a la seva façana, juntament amb la ceràmica d’un sol, símbol del Camí Ignasià. També que les seves pedres conserven la memòria d’una popular llegenda lleidatana que explica com l’apòstol en el seu pelegrinatge arribà a Lleida en una fosca nit, on xafà una bardissa i se li clavà una punxa al peu que l’impedia caminar i que fou en aquest indret on uns àngels baixaren del cel per auxiliar-lo amb fanalets de llum, permetent que pogués treure’s la punxa i continuar el seu camí. Llegenda que és alhora l’origen de la tradicional Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, que Lleida reviu cada 24 de juliol al vespre, vigília de la festa de l’apòstol.

Els pelegrins, després de segellar en la mateixa capella les seves credencials i venerar la talla de Sant Jaume dels Fanalets, obra de l’escultor lleidatà Jaume Gort (1962), marxaren amb un fanalet a la mà com a record de la seva estada al Peu del Romeu i a Lleida. Continuaren així el Camí Ignasià i la gravació d’aquest singular documental.

Jordi Curcó

 

  

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn