Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 juliol 2021
Categoria/es: General

EL MENJADOR, PROJECTE RENOVAT DEL MENJADOR SOCIAL JERICÓ

El Banc d’Aliments i la Fundació Jericó han presentat “El Menjador”, una renovació del menjador social que ja funcionava abans de la pandèmia i que renaix amb nous objectius per complir. “Volem donar una atenció més personalitzada. Hem reduït les places a quaranta-cinc de presencials més vint per emportar-se el menjar a casa”, ha explicat la directora de la Fundació Jericó, Anna Vila. “A més hem implantat la figura d’una d’integradora social que realitzarà un seguiment dels usuaris per reinserir-los en la societat”, ha afegit.

Aquest nou projecte aprofitarà les donacions i l’equip humà de la fundació Banc dels Aliments per, “a més de donar menjar a les persones, convertir-nos en un element integrador i formador del barri”, ha explicat Oriol Berenguer, director de Banc dels Aliments. El Menjador obrirà les portes a les 12.30 hores amb tres torns de taules per a quinze persones cada un que finalitzaran a les 13.30 hores.”

“Amb aquests tres torns de menjars, el nostre objectiu és acabar amb les llargues cues que es formaven”, ha explicat Ramon Niubó, president de Jericó. En l’acte de presentació, el president del Banc dels Aliments, Antoni Fo, ha volgut fer un reconeixement als voluntaris, “sense els quals tot això seria impossible”, ha dit.

Després d’un any tancat per la pandèmia, en què només es cuinava menjar per repartir a famílies vulnerables o confinades, la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments volen reconvertir “El Menjador” en un projecte de reinserció social, sostenibilitat mediambiental i comunitari, oferint atenció personalitzada als usuaris així com tallers de malbaratament alimentari adreçats a tots els veïns del barri. La gran part dels àpats del Menjador s’elaboraran amb excedents alimentaris procedents de cadenes i botigues d’alimentació i donacions d’empreses de càtering, escoles i particulars.

Els impulsors d’aquest projecte destaquen que el Menjador és “molt més que un àpat”. Volen que sigui un punt de trobada per fomentar l’aprofitament alimentari i el volen obrir al barri per crear sinergies amb els veïns del Centre Històric, deixant de banda la vessant purament assistencial per ser agents del canvi a la ciutat.

El dia a dia del Menjador estarà gestionat per una integradora social que farà un seguiment proper als usuaris. De moment està en fase de rodatge, però l’objectiu és detectar millor les necessitats de les persones vulnerables o sense sostre i poder establir plans de treball conjuntament amb serveis socials i altres entitats, que serviran per millorar-ne l’atenció i ajudar-los a sortir d’una situació de vulnerabilitat.

Aquest projecte arriba coincidint amb el setè aniversari de la Fundació Jericó d’atenció a persones desprotegides de la ciutat de Lleida, que va impulsar mossèn Joan Mora sota l’empara de la parròquia del Carme.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn