Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 gener 2011
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Diumenge 2n Ordinari, 16 de gener de 2011
Jornada Mundial de les migracions

Primera lectura (Is 49, 3-6): “Ets el meu servent. Estic orgullós de tu”
Segona lectura (1Cor 1,1-3)”Us desitjo la gràcia i la pau de Crist”
Evangeli (Jn 1, 12-14): “Mireu Anyell de Déu que pren damunt seu el pecat del món”


Reflexió:Jesús, Anyell i Servent

1.- “Mireu l’anyell de Déu”
Joan, el Baptista, ens introdueix la persona de Jesús, com “l’Anyell de Déu, que pren damunt seu el pecat del món”. És com si digués: heus aquí l’anyell per al sacrifici de la nova Pasqua, heus aquí el servent de Déu que s’immola per el pecat del món. El dit índex és com l’indicador per tots el homes a que fixen el ulls en el Salvador de la Humanitat.

2.- Avui celebrem la Jornada mundial de les Migracions, amb el lema: “Una sola família humana”
Si mirem al nostre entorn, podem constatar que la societat s’està convertint en una comunitat més multiètnica, on augmenten les relacions interculturals i «on també les persones de diverses religions es veuen impulsades al diàleg, perquè es pugui trobar una convivència serena i profitosa en el respecte de les legítimes diferències". (Missatge de Benet XVI).

Són almenys 120 els països representats per les persones immigrants i refugiades en la nostra ciutat. Ells han portat en els seus cors també el desig de poder viure, expressar i compartir els seus anhels més profunds d’amor i de pau. Com a cristians, des de la nostra identitat baptismal també podem prestar la nostra preciosa mediació perquè el nostre testimoni contribueixi a l’estima i el respecte recíproc en un món tan divers i plural.

3.- En un món nou, un projecte nou
De la mateixa manera que Déu crida a Samuel, avui també Déu necessita col•laboradors, voluntaris, que vulguin dur endavant el seu projecte de salvació sobre els homes. És necessària la generosa disponibilitat. El Senyor sempre s’inclina cap a tots i escolta crit de l’exclòs, com ens recorda el salm.

4.- Actitud de l’Església
L’Església reconeix a tota persona el dret a emigrar, «en el doble aspecte de la possibilitat de sortir del propi país i la possibilitat d’entrar en un altre, a la recerca de millors condicions de vida. Al mateix temps, els Estats tenen el dret de regular els fluxos migratoris i defensar els seves fronteres, assegurant sempre el respecte degut a la dignitat de tota persona humana. Els immigrants, a més, tenen el deure d’integrar-se al país d’acollida, respectant les seves lleis i la identitat nacional». (Missatge de Benet XVI).

5.- La nostra resposta
Es tracta, doncs, de conjugar l’acollida que es deu a tots els éssers humans, especialment si són necessitats, amb la consideració sobre les condicions indispensables per a una vida decorosa i pacífica, tant per als habitants originaris com per als nous arribats. La dignitat del cos humà, de la qual parla la segona lectura, és inseparable de la dignitat de la persona humana. La tasca evangelitzadora que neix de la trobada amb Jesús -com el que ens narra l’Evangeli- ens ha de portar a la trobada amb els homes i dones del nostre entorn que avui podem simbolitzar en els nostres germans i germanes immigrants en un món cada vegada més globalitzat.

6.- Pregària: Senyor, infoneu-nos el vostre esperit de caritat i feu que visquem units de cor els qui ens heu reunit en una sola família humana.


Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn