Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 gener 2021
Categoria/es: General

CELEBRACIÓ D’ACCIÓ DE GRÀCIES EN EL 25è ANIVERSARI DEL CONCILI PROVINCIAL TARRACONENSE

EL CONCILI, DO DE DÉU I TEMPS DE GRÀCIA

La Catedral de Tarragona ha acollit el dia de la solemnitat dels sants màrtirs Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi, diaques, la celebració d’acció de gràcies en el vint-i-cinquè aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995, coincidint amb el dia de la seva inauguració. La celebració s’havia ajornat des del juny de l’any passat i s’ha celebrat amb un aforament reduït i complint totes les mesures de prevenció sanitàries pertinents.

L’eucaristia, presidida per l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Mons. Joan Planellas, ha estat concelebrada pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe metropolità de Barcelona; l’arquebisbe-bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i els bisbes de les diòcesis de Lleida, Girona, Vic, Terrassa i Tortosa. La celebració també ha comptat amb una representació de les diverses Esglésies diocesanes, entre els quals hi han assistit els vicaris generals i episcopals, els abats de Poblet i Montserrat i l’abadessa de Vallbona de les Monges; preveres, religiosos i religioses, el rector de la parròquia ortodoxa romanesa de Sant Calínic i de Sant Fructuós de Tarragona i membres que van participar en el Concili Provincial de 1995, entre d’altres. Ha estat àmpliament seguida a través del web de l’Arquebisbat de Tarragona i de les xarxes socials.

La celebració s’ha iniciat amb processó d’entrada amb el trasllat de l’arqueta que contenen les relíquies dels sants màrtirs des de la capella de Sant Fructuós fins al presbiteri. El Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral han sostingut els cants de l’eucaristia que ha comptat amb la lectura abreujada de la Passio Fructuosi i la veneració de les relíquies.

El llegat del Concili, una ocasió per a renovar l’Església

L’arquebisbe Joan, en l’homilia, ha recordat les paraules dels bisbes predecessors en el Decret de promulgació on qualificaven el Concili com un «do de Déu» i un «temps de gràcia». “El seu llegat”, ha subratllat, “summament actual malgrat el temps transcorregut, voldríem que fos rellegit, rebut, interioritzat i explicitat amb una adequada recepció. Volem que el Concili Tarraconense esdevingui una pauta de referència en el nostre present i futur eclesials”.

Ha constatat que “el treball del Concili Provincial va ser una recerca de signes de resposta a la pregunta feta a l’Esperit” amb un tema com a denominador comú, l’evangelització. “El primer secret per a l’evangelització és la conversió personal i, per aquest camí, la purificació i la vitalització de les institucions i dels serveis eclesials”, puntualitzant que aquesta conversió s’escau en el marc d’unes circumstàncies i tradicions, i d’un tarannà específic.

L’arquebisbe Planellas, citant el document que més tard presentarien els bisbes al final de la celebració, ha posat èmfasi en la consolidació de la unitat pastoral de les deu Esglésies diocesanes amb seu a Catalunya, viscuda amb esperit de comunió i coordinació pastoral, per tal que les decisions que es vagin prenent enmig de les vicissituds i incerteses del moment estiguin “veritablement emmotllades en l’argila del nostre poble”. En aquest camí de comunió i de foment del sentit de pertinença, concepte recollit també en la darrera Encíclica del papa Francesc, Fratelli tutti, el prelat ha afirmat que cal cercar el diàleg i apostar per una cultura de la trobada “perquè no es desnaturalitzi la nostra història o es negui aquell sentiment de pertinença autèntic i natural que és la llei divina de tot ésser viu, com afirmava el venerable bisbe de Vic, Josep Torras i Bages”. “Trametem, doncs, a les nostres Esglésies, a les diverses instàncies socials i al mateix món de la política aquest esperit”, ha subratllat.

«ESPERIT, CAP ON GUIES LES NOSTRES ESGLÉSIES?

En el marc d’aquesta celebració, els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya han fet públic un document per recordar el Concili Provincial Tarraconense i encoratjar les comunitats cristianes sota el títol «Esperit, cap on guies les nostres Esglésies? Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense de 1995».

“Amb aquest text els bisbes convidem els cristians de les Esglésies que peregrinen a Catalunya a tenir una mirada agraïda al passat, un viu desig de compromís amb el present que ens toca viure i una mirada esperançada al futur”, ha expressat el cardenal Joan Josep Omella en la presentació del Document, tot esperant que “la llavor que es va sembrar fa vint-i-cinc anys doni cada dia més fruits abundants sota l’acció de l’Esperit Sant, que mou tota l’activitat a l’Església”. L’arquebisbe de Barcelona, en nom de tots els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, ha manifestat que cal continuar consolidant els objectius del Concili Tarraconense sense por, i “avançar decididament en la implementació de les mesures necessàries per passar dels desitjos a la realitat”. En aquesta línia, el cardenal ha remarcat la necessitat de renovar el llenguatge teològic, espiritual i pastoral, i de viure una corresponsabilitat eclesial autèntica, amb un protagonisme real del laical eclesial.

A més de refermar la validesa de les resolucions del Concili Tarraconense, el Document constata els grans canvis —eclesials, socials, humans i culturals— que s’han produït arreu del món i també al país. Té molt present les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, que ha accelerat els canvis i obliga a repensar les accions i actituds. Els bisbes afirmen que “la necessària reconstrucció i els nous projectes que s’aniran elaborant ens han de trobar preparats per fer una contribució explícita com a deixebles de l’Evangeli de Jesús en qualsevol dels nivells d’actuació i dels camps d’acció que estiguin al nostre abast. Els cristians no podem inhibir-nos com si no tinguéssim res a dir.”

El Concili Provincial Tarraconense es va celebrar el 1995 amb una àmplia representació de laics, religiosos i clergat dels bisbats amb seu a Catalunya. Les resolucions aprovades són el punt culminant de la recepció del Vaticà II a Catalunya. Ara, el nou document enllaça les aportacions dels quatre temes en els que es van agrupar les seves resolucions i aprofundeix especialment en la centralitat de la Paraula de Déu en la vida de l’Església i en la sol·licitud pels pobres i marginats, enllaçant amb el programa del papa Francesc recollit, entre altres, en els documents Evangelii gaudium, Laudato si i l’encíclica Fratelli tutti.

«Esperit, cap on guies les nostres esglésies?» recull:

1. El Concili Provincial Tarraconense, un esdeveniment sinodal i de comunió

  • Un itinerari eclesial
  • La recepció del Concili Vaticà II en les nostres diòcesis
  • El Concili Tarraconense, un do de Déu

2. L’Església, poble de Déu que surt a anunciar l’Evangeli

  • Els reptes de la situació actual
  • El poble de Déu com a subjecte que comunica l’Evangeli
  • Una Església de deixebles missioners
  • Més enllà de la divisió entre «clergat» i «laïcat»
  • La missió dels laics
  • Els consagrats i les consagrades
  • La conversió pastoral de tot el poble de Déu

3. La Paraula de Déu i els sagraments, centre de la vida de l’Església

  • El misteri del Déu que es revela en Jesucrist, celebrat en la litúrgia de l’Església.

Més informació:

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn