La tradició diu que Sant Blai va salvar la vida d’un nen que s’havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare li va portar mort mentre el conduïen al martiri. Per això, sant Blai de Sebaste, bisbe d’aquesta localitat d’Armènia a començaments del segle IV, es venerat com a protector de les malalties de la gola: “No va esdevenir Sant pel miracle, sinó per les virtuts de la seva vida.”
Al llarg de la jornada, les parròquies del Carme i Sant Joan han acollit centenars de persones que, de manera gairebé ininterrompuda, han portat “cristines” i d’altres aliments per a beneir-los. Els mossens han resat l’oració al patró del mal de coll davant de la seva imatge i han beneit els aliments per intercessió del Sant: “Feu que tots aquells qui en menjaran, pels mèrits i intercessió de Sant Blai, Bisbe i màrtir, siguin plenament alliberats de tota afecció de la gola i de qualsevol altra malaltia del cos i de l’ànima.”
Com que enguany Sant Blai s’esqueia en dilluns, el dia anterior, diumenge, l’Associació Laringectomitzats va celebrar la seva festa patronal amb la tradicional Missa a Sant Joan. La va presidir Mossèn Jaume i va comptar amb l’acompanyament musical de la Coral del Carme. Hi van participar socis, col·laboradors, famílies i autoritats representants de la ciutat de Lleida.
“El sofriment uneix i fa créixer com a persones” va dir Mossèn Jaume als afectats pel càncer de laringe i que aplega l’Associació que des de fa quaranta-un anys els ajuda a la seva rehabilitació, recuperant la veu y millorar l’autonomia i qualitat de vida.
Acabada la celebració religiosa es va fer la tradicional benedicció de galetes i un dinar de germanor.