Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

8 juliol 2024
Categoria/es: Bisbat
Etiqueta/es: Aniversari, Mans Unides

AGRAÏMENT DE MANS UNIDES EN EL SEU 65è ANIVERSARI

Mans Unides és una organització no governamental per als països en desenvolupament (ONGD) de l’Església catòlica, formada per voluntaris i voluntàries. La seva finalitat és la de lluitar contra la fam, la pobresa, el desenvolupament i les causes que les provoquen.

Es va originar l’any 1959 quan unes dones valencianes d’Acció Catòlica van fer seva la crida de la FAO i es van començar a plantejar el problema de la fam al món: «Hi ha qui diu que el problema de la fam l’han de resoldre els governs o les Nacions Unides; però nosaltres diem que és de tal magnitud que l’hem de resoldre entre tots.» De la seva mà va néixer la Campanya contra la Fam tot i que també es lluitava contra la desnutrició, la malaltia, la falta d’instrucció, el subdesenvolupament i les causes que ho originaven: la injustícia, el desigual repartiment de béns i d’oportunitats, la ignorància, els prejudicis i la insolidaritat. La seva acció tenia tres eixos: pregària, testimoni i ajuda material. Tots tres inseparables i amb la mateixa importància ja que la seva triple concurrència imprimeix fortalesa a l’acció.

Aquesta jornada, nascuda modestament, amb il·lusió, voluntat i coratge, va arrelar i va créixer. A la carta de presentació de la campanya contra la fam, deien: «Són tres les fams del món: fam de pa, fam de cultura i fam de Déu. Fem campanya perquè és la millor lliçó de sentit social que podem donar als nostres fills, a la nostra família. Perquè recull la resposta dels cristians als pobles famolencs.» Van organitzar celebracions litúrgiques, el dia del dejuni voluntari el primer divendres de febrer, i la col·lecta pública de fons mitjançant una col·lecta en esglésies i escoles, destinada als països de l’Àfrica i a l’Índia. Se celebra des de llavors el segon diumenge de febrer i ha assolit gran popularitat en la societat espanyola. Conservant aquesta originària identitat femenina i catòlica, tota persona, dona o home, de bona voluntat pot col·laborar amb Mans Unides.

Les artífexs de la Campanya contra la Fam l’any 1978 van prendre el nom de Mans Unides, una ONGD reconeguda per la Conferència Episcopal Espanyola com a personalitat jurídica canònica i civil. Actualment és present a tot el territori espanyol a través de 71 delegacions. Els seus fons procedeixen de l’esmentada col·lecta anual, de les quotes dels seus socis i de donatius. Des de la seva fundació els seus treballs s’han centrat en dues activitats complementàries: sensibilitzar la població espanyola perquè conegui i sigui conscient de la realitat dels països en vies de desenvolupament i donar suport i finançar projectes a l’Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania per col·laborar amb el desenvolupament dels pobles del sud. No desenvolupa projectes propis, sinó que, amb el seu ajut econòmic, impulsa projectes d’organitzacions locals que ofereixen garanties; poden ser projectes de l’àmbit de l’agricultura, socials, culturals, educatius, sanitaris o de promoció de la dona.

Mans Unides pertany al Consell Pontifici Cor Unum, que el Papa Pau VI va crear el 1971 perquè l’ajudés a complir el deure de la caritat universal per un món més just. El 1986 Mans Unides va promoure com a cofundadora la Coordinadora d’Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament a Espanya (CONGDE), la presidència de la qual va assumir. El setembre de 2010 va ser guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia.

Mans Unides ha celebrat enguany el seu 65è aniversari i la delegada diocesana de Lleida, Irene Santolaya Torrego, agraeix a través del següent escrit la tasca feta per a l’entitat per diverses persones de la diòcesi.

“Com a delegada de Mans Unides Lleida i en nom de tota la meva delegació volem donar les gràcies a la Diòcesi de Lleida i al Bisbat per a tota l’ajuda donada durant tots aquests mesos de precampanya, campanya i posteriors. Al Sr. Bisbe per la seva amabilitat amb tots nosaltres i per la ressenya que ens va publicar de la campanya. A la resta de la Diòcesi per la seva amabilitat amb Mans Unides. A la Maria, periodista i redactora de la pàgina web del Bisbat per la seva gran tasca de difusió de les nostres notícies. Un agraïment especial a la UP El Carme-Sant Joan i al seu rector Mn. Xavier Navarro, per la cessió de les seves parròquies en un any clau per la nostra entitat (65 anys). Primera ocasió: Durant el Sopar de la Fam a la parròquia del Carme. Segona ocasió: dia 17 de maig a la parròquia de Sant Joan, per a la celebració del Concert solidari, que va ser tot un èxit. Gràcies, Mn. Xavier per confiar en nosaltres. Gràcies, Montse Sánchez per elaborar els programes del concert. Gràcies, Anna Maria per la difusió que has fet a la pàgina web de les vostres parròquies. Un agraïment també especial a la UP El Pilar-Magdalena, a Mn. Carles, Gemma i Maria Àngels, que ens van fer difusió de tots els nostres actes de campanya al seu Facebook de la parròquia i que tan amablement ens van acollir també durant el 64 Aniversari al sopar de la fam. A la Gemma Naranjo, per la gran tasca que ha fet de coordinació del concert del passat dia 17 de maig, envoltat de directors especials i d’alta categoria musical. Un èxit que no hagués estat possible sense el seu consell i la seva ajuda.

A la resta de parròquies, com la meva de Sant Ignasi de Loiola, de la qual em sento orgullosa de formar part. Al seu rector Pare Roger Torres, al Pare Terradas, al Pare Ramon Prat, al Pare Toni i a la resta de jesuïtes per també ajudar-nos a la difusió dels nostres actes de campanya en els avisos a les seves Eucaristies i donar-nos recolzament i consell. Als Pares Carmelites, que ens van rebre amb molta amabilitat també. Al Pare Àngel, Pare Joan i segurament em deixo algun nom. I no sense deixar d’agrair a les diferents escoles cristianes, col·legi Episcopal, col·legi Claver (jesuïtes) Lleida per la seva tasca de col·laboració econòmica amb l’entitat. Gràcies novament a la Gemma Naranjo, al David, delegat de pastoral del col·legi Claver, al Pare Toni rector espiritual del Centre. A l’Antonieta, directora del col·legi Episcopal, escola amb qui vam signar un conveni de col·laboració alumnat –Mans Unides. A l’Anna Jové, delegada de pastoral. A la Vanessa Griñó, coordinadora d’ESO i Batxillerat.

I com no anomenar a Mn. Manel Mercadé amb un agraïment també especial, no només per la seva vessant de professorat, sinó també com a orientador de l’IREL, que ens va introduir i aconsellar amb tot el tema d’arxiprestats. Com a delegada, moltes gràcies a tots els que ens heu ajudat a créixer”.

Irene Santolaya Torrego
Delegada Mans Unides Lleida

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn