Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

22 setembre 2013
Categoria/es: General

TROBADA D’INICI DE CURS DELS AGENTS DE PASTORAL

Després del parèntesi estival, un bon grup d’agents de pastoral de les parròquies de la Unitat pastoral de Sant Joan i la Mare de Déu del Carme ens hem reunit amb Mossèn Joan i Mossèn Joan Ramon per a perfilar les línies programàtiques que han de marcar el curs que ara comença. La preparació per a la trobada l’hem pogut fer prèviament amb la lectura i reflexió a partir d’uns fragments dels Discursos del Papa als bisbes de Brasil i al CELAM, a Rio de Janeiro, on ens marca un camí per a l’Església del segle XXI amb el referent de l’escena d’Emmaús.

Tot seguint les preguntes del qüestionari que havia de guiar la nostra reflexió i fer-la pràctica per a la seva aplicació a la realitat de les nostres parròquies, les diferents intervencions han aportat llum sobre l’orientació pastoral que el Papa proposa. La parròquia ha de ser un lloc d’estimació, “un oasi càlid” on tothom pugui sentir-se acollit. Els agents de pastoral hem de sentir-nos Església, responsables de l’evangelització “del món” des dels nostres ambients seguint la triple consigna de “caminar, edificar i confessar” la nostra fe amb energia i esperança. Aquesta és la nostra missió, però cal que la descobrim i l’assumim dedicant-hi temps i entusiasme, i vivint la parròquia intensament. Hem de procurar que al veure’ns alegres i confiats despertem el misteri: “Mireu com s’estimen”. Els cristians hem de sembrar interrogants, de manera que amb la nostra actitud es noti que és el Crist qui ens guia.

El Papa també demana que evitem el clericalisme. Com a batejats tots hem de sentir-nos responsables de l’Església. El baptisme ens iguala a tots en allò que hem d’esdevenir avançant en la nostra vida cristiana: sants i apòstols. Aquest és el nostre dret i el nostre deure, tot promovent la “cultura de l’encontre”, “anant, sense por, a servir” tot propiciant la “revolució de la tendresa” a contracorrent dels valors de la cultura materialista dominant. Que vegin en nosaltres abundància de caritat, que tots se sentin estimats. En aquest sentit la nostra pastoral hauria de ser més sensible a les persones i col•lectius més allunyats de la parròquia, especialment les famílies; els joves; les dones, que tenen un paper fonamental en la transmissió de la fe; i els pobres i marginats. Sempre tenint present que allò que converteix el cor és Déu. La icona dels deixebles d’Emmaús que retroben la il•lusió i la plenitud de vida fent camí amb Jesús ressuscitat és el millor referent que hauria de guiar la nostra missió pastoral.

L’entorn ja familiar del jardí del xalet d’en Jaume Josa i la Maria Àngels ha estat l’espai privilegiat on ha tingut lloc, també enguany, aquesta trobada. El diàleg ha estat ric en la participació i en les reflexions que s’han compartit. El berenar que hem compartit després del diàleg ha endolcit encara més els nostres lligams.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn