«Preocupa la falta de vocació»
La catedral de Lleida acollirà dissabte l’ordenació com a sacerdot, la primera des del 2016, de Joshua Carrillo, de 29 anys i natural d’Ixtlán del Río (Mèxic) i l’únic seminarista que tenia ara la diòcesi.
El dissabte 4 de novembre serà ordenat com a sacerdot a la catedral de Lleida. És la primera des del 2016. Està nerviós?
Estic molt nerviós, però també molt content. Tinc alegria i pau. Estic pendent de tota l’organització, perquè tot surti bé, però estic molt agraït del suport rebut per part de moltes persones. Vindrà la meua família des de Mèxic. Els meus pares i la meua germana, així com les meues ties. Hi haurà una bona comitiva del meu poble.
Amb 29 anys, la pregunta és inevitable. Li puc preguntar per què ser sacerdot?
Em fa molta il·lusió contestar a aquesta pregunta. Al principi no ho tenia tan clar. El Senyor sempre m’ha cridat però ho va fer amb més força quan vaig arribar a Lleida per estudiar Dret Civil. Vaig sortir de la meua cultura i em vaig trobar amb una altra família que m’ha ajudat molt.
Hi ha una crisi de vocació?
Sí, és notable i preocupa molt a tota l’Església. Abans era comú veure joves al seminari i ara han passat set anys sense que s’ordenés cap sacerdot. És una crisi que ens porta a resar amb més força i valorar per què la societat actual està allunyada de l’Església.
Per què creu que la societat està allunyada de l’Església?
Quan vivim bé no busquem Déu, però sí que ho fem quan és l’últim recurs. La realitat de cada persona és molt complicada i no m’atreveixo a generalitzar sobre les causes però l’Esperit Sant ens porta per aquest camí per veure què estem fent com a Església i també és una oportunitat per repensar què és ser Església.
Ha estat l’únic seminarista de la diòcesi de Lleida en els últims anys, com ha estat l’experiència? Segueix amb la seua formació?
He estat l’únic però no m’he sentit sol perquè he seguit la meua formació amb altres seminaristes a Barcelona i Pamplona i he pogut compartir la meua vocació amb altres joves. Ara estudio Dret Canònic. Pot semblar que l’Església és una institució carca i que no val la pena. Però això no és així en absolut. El missatge de Déu val la pena. Cal buscar la veritat amb el cor i llançar-se a l’aventura.
Com veu la polèmica després de la presentació de l’informe del Defensor del Poble sobre els abusos sexuals al si de l’Església?
M’agradaria poder estudiar tot l’informe, encara no he pogut fer-ho. Hem de veure la veritat, no només aquella que ens diguin. I em sento dolgut que no es vegi tot el bé que fa l’Església perquè alguns germans no ho van fer bé.
Però està a favor de la reparació de les víctimes?Sí. Hem de veure aquesta crisi com una oportunitat per apropar-nos millor a la gent, que se senti acollida i escoltada, en com vol viure la seua fe. Veure què es va fer malament, aprofundir en els errors i tractar-los per millorar.
Deu nous sacerdots a Lleida en els últims disset anys
Aquesta ordenació sacerdotal serà la primera al bisbat de Lleida des del 2016 i l’anterior havia estat el 2011. Des del 2006, comptant amb Joshua Carrillo, s’han ordenat deu sacerdots a la diòcesi. Actualment, compta amb uns 120 rectors, dels quals una quinzena estan jubilats. Carrillo, que va ser ordenat diaca al juny, ha col·laborat en els seus últims anys de formació amb les parròquies de la Verge de Montserrat, a la Unitat Pastoral Santa Maria Magdalena-Verge del Pilar i a la Delegació de Joves. En la seua última glossa, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va assenyalar que es tracta d’“una notícia important” en aquests moments que “la pastoral vocacional té un reduït èxit entre nosaltres”.