Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

16 juny 2011
Categoria/es: General

SORTIDA A BARCELONA: FE, ART I GERMANOR

La sortida d’agents de pastoral de les parròquies de la Mare de Déu del Pilar i de la Unitat Pastoral de Sant Pere, Sant Joan i la Mare de Déu del Carme va centrar el seu objectiu en la Sagrada Família de Gaudí, a Barcelona. La possibilitat de visitar la nova basílica consagrada el passat novembre pel papa Benet XVI va animar a una vuitantena de col•laboradors a participar en un final de curs de convivència i germanor ben enriquidor.

Després d’un viatge tranquil vam tenir el goig de participar en la celebració de la Santa Missa a la capella de Sant Josep, situada a la girola, darrera de l’altar major. Presidida per Mn. Joan Mora, rector de les parròquies de la Unitat Pastoral, i concelebrada per Mn. Xavier Jauset que s’havia desplaçat a Barcelona en el seu vehicle particular acompanyat de la seva mare, va ser una celebració molt viscuda per tots els assistents, units per la mateixa fe. Tot comentant l’evangeli del dia, festivitat de Jesucrist Gran Sacerdot, Mn. Joan va subratllar el caràcter central de l’eucaristia per als cristians com a sagrament instituït per Jesús –el Gran Sacerdot- que renova el Misteri Pasqual -“Feu-ho en memòria meva”- i la necessitat de sacerdots per a donar continuïtat al manament que Jesús ens va fer. En acabar, Mn. Joan va confessar-nos l’emoció que havia sentit durant la celebració per la visió de la imponent nau central del temple des de la capella absidal.

Des d’allí estant Mn. Lluis Bonet ens va acompanyar per l’interior de la basílica. Rector de la basílica, germà de Jordi Bonet, director i coordinador de les obres des de 1985, i gran coneixedor i amant de l’obra de Gaudí, de la mà d’aquest guia immillorable vam anar descobrint i contemplant bona part dels “misteris” de l’obra de “l’arquitecte de Déu” visibles a través de la simbologia al•legòrica d’aquesta catequesi en pedra que aglutina de forma unitària totes les veritats de la nostra fe. Una obra que brolla de l’espiritualitat i la genialitat d’Antoni Gaudí, fruit de la inspiració providencial que ell va saber canalitzar a través de la pregària i del seu treball perseverant, per a lloar Déu i mostrar-lo al món a través de l’art. Una visita extraordinària que ens va obrir la set de saber més i més del català universal i de la seva obra inspirada en “el gran llibre obert de la natura” que atansa l’home a Déu.

El dinar a Vallirana amb un menú ben assortit i abundant, coronat amb un brindis i una foto de grup, va tancar el parèntesi recreatiu tan desitjat després de la intensa i calorosa jornada matutina. La tarda s’obriria novament a Barcelona amb una refrescant passejada marinera pel Port de Barcelona en les entranyables “Golondrines” fins al “Rompeolas”. Un temps de distracció que va passar volant fins l’hora en què el grup s’aplegaria de nou a la Basílica de la Mercè.

Allí ens va rebre Mn. Jordi Farré, fill de Lleida i amic de Mn. Joan, que dos dies abans havia rebut un important reconeixement a la seva activitat d’estudi de l’Heràldica:

“Mn. Jordi Farré Muro, elegido académico de la Academia Belga-Española de la Historia.
El distinguido eclesiástico se convierte en triplemente académico, y que también lo es de la Real Academia Matritense de Heráldica y genealogía de la Academia melitense Hispana.”

Molt amablement Mn. Jordi Farré ens va explicar la que és la seu de la patrona de Barcelona i una de les esglésies més representatives de la ciutat comtal. La basílica va ser erigida sobre la primitiva església de l’Orde de la Mercè, situada en el lloc on la Mare de Déu s’aparegué a Sant Pere Nolasc, el seu fundador. Actualment és la seu de la Capitania General de la Quarta Regió Militar. Després vam venerar la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, una talla gòtica del segle XIV situada al cambril, decorat amb pintures de Jordi Obiols, el pintor de Montserrat. Des d’allí vam fer un recorregut per l’interior de la basílica fins a la sagristia, on Mn. Jordi Farré va obsequiar als nostres sacerdots, Mn. Xavier i Mn. Joan, amb un llibre que explica la història de la Mercè.

Durant el viatge de tornada Mn. Joan va ressaltar alguns dels elements més significatius de la jornada, plena de vivències que van estrenyent i agermanant més i més les nostres comunitats. Donem-li gràcies a Déu!

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn