Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

2 octubre 2022
Categoria/es: General

FESTA DE LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA, PATRONA DE LLEIDA I CERTAMEN LITERARI EN HONOR A LA MARE DE DÉU DE MERITXELL, PATRONA DEL PRINCIPAT D?ANDORRA

 LA MANTENIDORA ENALTEIX MARIA COM A GUIA DE LA NOSTRA SOCIETAT

La Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha iniciat amb una Missa solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia en honor de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, i de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida. L’ha presidit l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives concelebrant amb el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls.

A continuació, el Paranimf de l’Acadèmia Mariana ha acollit el Certamen Literari Marià dedicat enguany a honorar a la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, en el centenari de la seva coronació canònica.

Discurs de la Mantenidora del Certamen Dra. Montse Esquerda Aresté

La doctora Montse Esquerda, pediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu, directora de l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull i professora de Bioètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, ha actuat com a Mantenidora del Certamen. El seu discurs ha pres com a punt de partença “el món tan complex en què vivim, accelerat i incert, que depassa la nostra capacitat de pensar i ens genera incertesa.” En aquesta realitat canviant les persones continuem tenint els mateixos anhels i esperances i ens cal un guiatge i una orientació. “Què ens diria Maria?”, s’ha preguntat. Malgrat la gran transformació que ha experimentat la dona, la doctora Esquerda ha assegurat que la figura de Maria ens pot ajudar avui: “Maria és guia no tant pel que diu -que és poc- sinó pel que fa. Maria és més de servei que de paraules.”

La Mantenidora ha reivindicat l’actitud de servei i de tenir cura dels altres: “La humanitat comença quan es viu amb aquesta fragilitat i es té cura de l’altre. I això és el que implica Maria que ofereix sense imposar, parla poc, escolta, sap estar… i accepta el valor de la no planificació, integrant tot allò que troba en el camí.” Després d’aquesta darrera reflexió feta amb referència a les Marededeus trobades -com la de Meritxell- i tenint present les paraules del papa Benet que “la fe és una experiència de trobada amb Jesús”, la doctora Esquerda ha asseverat que “avui encara podem parlar de Maria com a exemple de coherència, de prudència, de compromís, de camí cap a Jesús i com a forma de transformar la nostra vida.”

Lliurament de premis i actuació musical

A continuació s’ha procedit al lliurament de premis segons el veredicte del Jurat del Certamen presidit per Josep Antoni Clua. Actuant com a secretari de l‘Acadèmia Mariana i del Certamen, Javier Terrado ha llegit l’acta, que en sí mateixa és també una obra literària, i n’ha donat fe.

Al llarg del Certamen ha tingut lloc l’actuació musical de Maria Cristina Rodríguez (cant), Ònia Tomàs (violoncel) i Eduard Espinet (piano) que han interpretat temes marians, obrint amb els Goigs a la Mare de Déu de Meritxell i a la Verge Blanca de l’Acadèmia i l’Ave Maria de Bach Gounod com a cloenda d’un Certamen molt lluït que ha estat a la vegada preàmbul de la commemoració del 160è aniversari de la fundació de l’Acadèmia Mariana.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn