Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

17 abril 2022
Categoria/es: General

CELEBRACIONS DEL TRIDU PASQUAL

 

Després dels dos darrers anys de celebracions restringides degut a la pandèmia, la recuperació progressiva de la normalitat ha permès enguany any la celebració comunitària dels ritus del Tridu Pasqual. Aquest temps de culminació de l’any litúrgic i de la vida de l’Església i de preparació per a la Pasqua passa per l’experiència de la Passió de Jesús.

 

 

Dijous Sant hem entrat al Cenacle per celebrar el darrer sopar de Jesús procurant entendre fins a quin punt ens ha estimat. La institució de l’eucaristia per intimar amb Jesús i del sacerdoci per fer-lo present al món s’uneixen mostrant el missatge d’amor de Jesús que ens convida a viure seguint el seu estil: ”Estimeu-vos com jo us he estimat.” Fent-nos partícips de la commemoració, Mn. Jaume ha precisat que les paraules de la consagració Feu això que és el meu memorial no és un recordatori, sinó el mateix que va fer Jesús amb el poder que va donar als seus apòstols. “En apropar-nos a combregar ens buidem de nosaltres perquè visqui plenament Jesús, que és tot amor i vol fer-se una sola cosa en nosaltres. És una experiència meravellosa que permet que el cristià pugui donar-se i ser portador d’alegria”, ha ressaltat. El rector també s’ha referit a la necessitat de pau que hi ha al món “però només la pau de Crist és capaç de resoldre els problemes”.

La jornada de l’Amor fratern del primer dia del tridu pasqual ha culminat amb l’adoració i trasllat del Santíssim Sagrament fins al sagrari, a la capella del Santíssim, acompanyant Jesús en els moments inicials de la seva Passió.

 

El viacrucis ha marcat l’inici del Divendres Sant a la Unitat pastoral de Sant Joan i Mare de Déu del Carme. Presidit per Mn. Jaume Pons i Mn. Jaume Pedrós, ha sortit de l’església del Carme per anar seguint els carrers de l’eix comercial passant per Sant Joan fins a Sant Pere. Les meditacions i els cants ajudaven a acompanyar Jesús en la seva passió i mort. A Sant Pere, després de resar la quinzena estació, Mn. Pedrós ha recordat els qui pateixen per causa de la guerra, la divisió familiar, problemes amb els fills, el trencament de les il·lusions… També ha advertit del risc de fer el viacrucis només com un sentiment, sense compassió, de replegar-nos, pensant que no hi ha res a fer: “Una paraula de consol, de comprensió, d’ànim… sempre és eficaç; tot el que es fa amb bona voluntat dona fruit.” El rector de Sant Pere ha acabat la reflexió recordant que la mort de Jesús ja fou salvadora per als qui el van veure morir i baixaven del Gòlgota penedits dels seus pecats. Una estona de meditació -‘a qui hauria d’ajudar avui?’- i l’adoració a Crist crucificat han posat punt i final al viacrucis amb el propòsit de posar-nos-nos al cor del qui pateix i sintonitzar amb ell.

  

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

L’ofici de la Passió de Jesús s’ha iniciat amb la lectura de la Paraula de Déu, la profecia d’Isaïes i el testimoni de sant Joan que en dona fe perquè nosaltres creguem. Mn. Jaume ha comentat l’escarni que patí Jesús consumat per Pilat amb el rètol «Jesús de Natzaret, el rei dels jueus» escrit en hebreu, en llatí i en grec. I s’ha centrat en el contrast desconcertant però il·luminador del seu regnat iniciat a Betlem. “Un rei que és alliberador i lluita amb les armes de l’amor i dona la vida per nosaltres. El rector ha afegit que creure no només suposa acceptar mentalment Jesús, sinó també reproduir el seu estil de vida. Per això ens ha animat a deixar-nos captivar per Jesús i sentir-nos contents de formar part d’aquest regne i poder estendre’l donant la vida pels nostres germans”.

  

 

 

La nit del Dissabte Sant hem celebrat la Vetlla Pasqual encenent el ciri que representa Crist ressuscitat. Mn. Jaume i Mn. Joan Ramon han encès la flama del ciri pasqual amb foc nou i, amb ell, les candeles dels feligresos. La llum s’obria pas enmig de la foscor mentre avançava la processó fins a l’altar precedida pel ciri pasqual. La litúrgia de la Paraula s’ha iniciat amb el relat de la creació del món (Gn 1,1-2,2): “Déu ho ha fet tot bo”; l’alliberament del poble d’Israel (Ex 14,15-15,1a), i la purificació del cor pecador en un cor nou i el restabliment de l’aliança amb Déu (Ez 36,16-17a.18-28) “Déu sempre troba una escletxa en el nostre cor i entra si la persona es deixa actuar.”

El pas de l’Antic al Nou Testament s’ha simbolitzat amb l’encesa de les veles de l’altar, el cant exultant del Glòria, silenciat durant la Quaresma i l’anunci de l’alegria de la Resurrecció de Jesús (Lc 24,1-12). “Al món hi ha molta foscor; cal que s’encengui la flama de la fe dels cristians perquè la llum del Crist brilli en la seva vida i al món”, ha dit Mn. Jaume completant el comentaris a la paraula de Déu proclamada i fent una invitació a combatre el mal fent el bé. A continuació ha tingut lloc la litúrgia Baptismal, amb la benedicció de l’aigua i l’aspersió, i la concelebració eucarística pasqual. “Avui celebrem la mort de Jesús i la seva victòria que és la resurrecció, la joia de la Pasqua. El cristià ha de ser un reflex de l’alegria de la Pasqua i a “cercar allò que és de dalt, on hi ha el Crist” (Col 3,1) com a lema de la nostra vida.

  

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn