Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

26 setembre 2021
Categoria/es: General

DOBLE PELEGRINATGE A LOURDES

Una doble peregrinació al santuari de Lourdes ha tingut lloc el darrer cap de setmana de setembre, organitzada per Lurdes Biosca, directora del secretariat de pelegrinatges i romeries del Bisbat de Lleida, conjuntament amb la parròquia del Carme. Un autocar amb mig centenar de persones acompanyats per mossèn Josep Moré i mossèn Dionís, han fet el pelegrinatge en dos dies. Diumenge van sortir de Lleida i Mollerussa tres autocars amb unes 150 persones, majorment d’immigrants, acompanyats per mossèn Jaume Pons. Per a tots ha estat una experiència de fe i convivència amb l’alegria que, després d’un any i mig, les circumstàncies actuals de la pandèmia han premès reprendre amb seguretat el pelegrinatge. Lurdes Biosca ho explica en aquesta crònica: 


 

PEREGRINACIÓ DIOCESANA A LOURDES (FRANÇA)

25 I 26 SETEMBRE 2021

 Sempre és un goig tornar al Santuari de la Mare de Déu de Lourdes i encara ho és més, desprès de gairebé dos anys de pandèmia. Així que, amb molta cautela, prenent totes les mesures preventives contra la Covid, però també amb molta il·lusió, vam organitzar la peregrinació a Lourdes (França) en dues modalitats, la de 2 dies, 25 i 26 de setembre de 2021; i la d’un dia, diumenge, 26 de setembre de 2021.

Dissabte, 25 de setembre de 2021 vam sortir de Lleida un autocar amb 54 peregrines i peregrins. Als voltants de  les 5:00h de la matinada ens passava a recollir el xofer per les diverses parades assignades de Lleida ciutat. Entre els peregrins i peregrines, ens acompanyaren dos mossens, Mossèn Josep Moré i Mossèn Dionís. El viatge fou tranquil i agradable. Mossèn Moré ens anava fent explicacions dels indrets per on passàvem, així com va abocar tota la seua experiència i bonhomia per liderar tota la part espiritual del nostre pelegrinatge d’una manera harmoniosa i sobretot, autèntica.

A les 7:15h vam arribar a El Pont de Suert, on ens esperava Mossèn Jofred. Tots 3 mossens van concelebrar la missa. L’Anunciació va llegir la lectura, l’Emili els Salms, la Mònica va preparar les pregàries i la Dolors Valero va dirigir les cançons. Fou una missa preludi de l’espiritualitat i profunditat del viatge que ens avenia.

La segona parada fou tècnica, a Bossòst. Amb molta hospitalitat, l’ajuntament va posar al nostre servei els lavabos del poble.

D’aquí fins a Lourdes, ja no hi va haver cap parada més. Ens vam distreure pregant i cantant. A l’arribada a Lourdes, vam començar a cantar l’AVE AVE AVE MARIA de Lourdes. Entre emoció i alegria, ens trobàvem ja a la vila on se li aparegué la Immaculada Concepció a la Bernadeta.

A les 12:00h en punt descarregàvem les maletes i bosses de l’autocar per deixar-les a la recepció de l’hotel i dirigir-nos al menjador. Mentre dinàvem, es van repartir les claus de les habitacions.

Seguidament, a les 14:00, vam quedar tots davant de la Verge Coronada per visitar tot el conjunt que constitueix l’original Santuari: les Basíliques, una damunt de l’altra, la de Nostra Senyora del Rosari i la de la Immaculada Concepció, la Capella de l’Adoració; i la Gruta de les Aparicions.

Durant la visita guiada, mossèn Moré ens  explicà amb tot detall els orígens i significats de les Basíliques, ens ajudà a entendre i saber interpretar els mosaics, capelles, imatges, etc mitjançant anècdotes, rememorant i recordant que l’any 1858, quan Santa Bernadeta tenia 14 anys, la Verge se li aparegué 18 vegades.

A les 5:00 ens vam dirigir a la Basílica Soterrada de Pius X per participar en l’exposició al Santíssim i en el silenci esborronador entre la multitud de gent de diversos indrets, gaudir d’aquella pau interior que només ens pot donar el Crist.

Desprès de sopar, vàrem participar en la processó de les torxes, on era la Verge qui ens voltava sota l’esguard de la gent aturada en el seu lloc, amb els ulls fixats d’admiració, i amb la torxa encesa.

L’endemà, ens vam haver d’aixecar aviat, esmorzar rapidet i baixar novament fins la Verge Coronada. Allí, ens vam dividir entre la gent que participava en el viacrucis de la muntanya, guiat per mossèn Dionís i Josep Casal; i la gent que van fer el Viacrucis per la Pradera, guiats per Mossèn Josep Moré. El Viacrucis fou una de les activitats que ens va ajudar més per les explicacions i reflexions de mossèn Moré a aprofundir en les nostres actituds i maneres de fer com a creients. Fou un Viacrucis sorgit del cor, des de l’espiritualitat, però un viacrucis en que cada passa  era un paral·lelisme de la nostra vida com a Cristians. Tots recordarem per sempre quan en la darrera estació, la 15a: Crist ha ressuscitat! Qui creu en Ell té vida eterna. Al·leluia!! mossèn ens convidà a escollir un raig de l’escultura de pedra i passar el nostre dit per damunt la pedra prolongant, esdevenint espurna activa de proclamació de la bona nova.

I amb aquest estat de serenor, desprès de fer balanç de totes les passes de Jesucrist fins al calvari, meditant-les i incorporant-les en la nostra vida diària d’una manera conscient; passejant sense abandonar del nostre pensament totes les reflexions, vam arribar a la Basílica Soterrada de Pius X per participar a la Missa Internacional.

Un cop acabada la missa, tothom va tenir temps fins a les 12:00, l’hora del dinar, per fer el que més li vingués de gust: passejar, tornar a la gruta, pregar, participar en el gest de l’aigua, beure aigua beneïda, encendre veles davant de la Mare de Déu. Anar a la capella de la reconciliació per confessar-se,…

A la tornada, una certa melangia ens inundà, deixant rere nostre la vila Santa de Lourdes. Tanmateix, ens emportem en el més profund del nostre jo, una part de l’esperit de Bernadeta Soubirous i sobretot, Nostra Senyora de Lourdes al nostre Cor, amb la promesa de tornar l’any que ve. Damunt l’autocar ens  acomiadàrem amb el cant de l’AVE AVE AVE MARIA; la nostra veu ens delatà del convenciment que la Mare de Déu ens apropa a Jesucrist i ens ajuda a ser una mica millors.

Un dels moments més destacats de diumenge fou l’arribada del copiós grup de peregrines i peregrins que havien sortit de Lleida a les 5:00 de la matinada de diumenge. 120 persones van partir de la Parròquia del Carme, repartides en 2 autocars; un altre autocar amb 47 persones més va eixir de Mollerussa.

Davant la Verge Coronada, 167 peregrines i peregrins de Lleida, però de països d’origen diferents, es trobaven allí amb l’anhel de deixar-se impregnar per la santedat de la Mare de Déu. Poble de Déu, humanitat compartida en estat pur! Els acompanya i guia Mossèn Jaume Pons, que durant el camí es va anar canviant d’autocar per poder compartir i saludar  tothom.

Destacar la missa a les 15:30h celebrada per Mossèn Jaume a la Capella de Sant Josep. A les 17:00, exposició del Santíssim. Viacrucis per la muntanya. A les 9:00h la Processó de les torxes. A les 21:30h de la nit, s’acomiadaven també de la Mare de Déu per tornar cap a Lleida. Arribaren a les 3:30h de la matinada de dilluns, esgotats físicament desprès d’un dia tan intens, però amb l’esperit més feliç que mai per la Fe renovada.

Destacar l’intercanvi d’experiències entre les viatgeres i els viatgers, la joia del compartir, l’alegria de la Fe, l’esperança d’esperar  la materialitat d’allò que li vam demanar a la Mare de Déu que ens escolta sempre silenciosament i sobretot, ens respecta tal com som. El Santuari de Maria ens apropa de la manera més subtil als valors més universals i fonamentals de Jesucrist. Ens recorda els dogmes de la Mare de Déu, Mariologia en estat pur. Gràcies a totes les peregrines i tots els peregrins per la vostra predisposició, col·laboració i obertura de Cor. Gràcies Mossens pel vostre model. A tots els lectors i lectores, no us perdeu la propera peregrinació! 

                                                                      Ave, Ave, Ave Maria

  Lurdes Biosca

Grup de pelegrins d’un dia

Grup de pelegrins de 2 dies.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn