LA CONFRARIA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT CELEBRA A LA CATEDRAL LA FESTA DE LES MAREDEDÉUS TROBADES
El 8 de setembre i com ja es costum, la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida ha celebrat a la Catedral Nova la festa litúrgica de la Nativitat de Maria. La festa, és coneguda popularment a casa nostra com a Festa de les Marededéus Trobades, ja que en aquesta jornada son festejades aquelles advocacions marianes que deuen el seus orígens al “trobament” miraculós de les seves imatges. Una d’elles n’és la mateixa Patrona de Catalunya, la Mare de Déu de Montserrat, que fou trobada a la Santa Cova.
L’acte central de la festa, emmarcada en la commemoració del 70 aniversari de la Romeria a Montserrat, fou la celebració de l’Eucaristia molt concorreguda per fidels i confrares, oficiada pel consiliari de la confraria Mn. Xavier Batiste a la capella de la Mare de Déu de Montserrat de la Catedral de Lleida
El consiliari en la seva homilia es referí a l’àngel que anuncià a Maria que seria la Mare del Salvador, convidant els fidels i confrares a ser també bons àngels en la nostra vida, acompanyant els germans i que com Maria ens posem a disposició del Senyor.
PRESENTACIÓ DE LA POESIA MUSICADA “BRUNA DE MONTSERRAT”
Finalitzada l’Eucaristia, es feu la presentació de la poesia musicada Bruna de Montserrat, amb lletra de Rosa Fabregat Solé i música de Mn. Joaquim Mesalles, mestre de capella de la Catedral de Lleida. El Petit Cor de la Catedral de Lleida que ja havia solemnitat la celebració sota la direcció del mateix mestre Mesalles, va interpretar la nova partitura.
El president de la Confraria de Montserrat Josep Estruch, en les seves paraules d’agraïment als autors de la lletra i la música, així com al cantaires per la seva interpretació, va manifestar el desig de la Confraria per a que la nova poesia musicada pugui arribar a ser l’himne dels devots i confrares lleidatans de “la Moreneta”. Devots i confrares que van collir amb aplaudiments i satisfacció la interpretació musical d’aquesta novella i lleidatana poesia montserratina, cantant fins i tot plegats la tornada que diu així:
Princesa dels catalans,
d’orient dolça Regina.
De Montserrat sou l’Estel,
Lluna en la serra embrunida,
on us honoren els àngels
amb cants de l’Escolania…
Tot i això, com no podia ser d’un altra manera, la celebració en honor a la Mare de Déu de Montserrat va cloure amb el cant del Virolai, mentre tots els presents pujaren un a un al cambril de la Patrona, per venerar amb fruïció i amb un bes la seva imatge, tot festejant el dia de la seva Nativitat.
Jordi Curcó