El venerat Sant Crucifici destruït l’estiu de 1936 i el que va sobreviure a les flames, el seu expressiu cap, tan misericordiós i ple de tendresa, ha tornat a casa seva, al Carme. La família Coll-Ichart que l’ha guardat durant aquests 79 anys, l’ha lliurat a la parròquia, i el Divendres de Dolors ha tingut lloc una Eucaristia d’acció de gràcies presidida per Mn. Joan Mora, concelebrant amb Mn. Jesús Tarragona i Mn. Joan Ramon Ezquerra. La Coral del Carme ha fet l’acompanyament musical de la cerimònia.
En l’homilia Mn. Joan ha rememorat la intensa emoció que va sentir en trobar-se, per primera vegada, cara a cara davant el rostre del Sant Crucifici. Ha compartit els sentiments que van brollar del seu cor en diàleg amb Crist. Més que el seu valor material, el cap del Sant Crucifici representa una història d’amor i de perdó per la profanació del Temple a la guerra. "Que el meu cos trencat ens faci veure els meus germans trencats, aixafats, indiferents i mutilats… són els meus braços, són els meus peus … es troben sense feina, amb camins tancats, en pous sense sortida… “crists trencats i sofrents”. “No fixeu els ulls en ningú més que en Ell…” Que aquest cap que va sobreviure de les flames ens mostri sempre la icona del que es estima amb un amor misericordiós i ple de tendresa.
Acabada la Missa el Dr. Ximo Company, director del CAEM, Centre d’Art d’Època Moderna, ha impartit una breu conferència sobra la història del Sant Crucifici, i del valor artístic d’aquesta obra de la primera meitat del segle XVI. Ha explicat que la imatge ha gaudit d’una devoció especial i continuada al llarg dels segles per tots els lleidatans, i especialment pels feligresos de l’antiga parròquia de Santa Maria Magdalena, lloc on estava ubicada de la qual se’n tenen notícies ja del 1589, associada a la miraculosa guarició d’una greu epidèmia de pesta. Destruït i desaparegut aquest antic temple parroquial, l’any 1815 la imatge i també la devoció es van traslladar al Carme, aleshores església del convent de carmelites calçats, i després parròquia. Aquí es on es trobava el sant Crist en el moment de la seva profanació i destrucció.
El Dr. Ximo Company també ha explicat la tradició iconogràfica de l’arbre de la Creu i la transformació de la basílica de Sant Pere en planta de creu llatina a fi d’honorar la mort martirial de Crist i del seu vicari, sant Pere. Ha parlat del valor de l’art com a vehicle de transmissió de la fe segons la Via Pulchritudinis de Benet XVI, i ho ha exemplificat presentant una acurada selecció d’obres de crucifixions artístiques molt representatives amb cites molt suggerents, a través d’un extraordinari muntatge audiovisual que ens ha tocat el cor.
Una estampa editada especialment per a l’ocasió recorda aquest dia històric per a la nostra parròquia del Carme. El Sant Crucifici torna a ser un bon protector de la parròquia i de tota la seva feligresia. Donem gràcies a Déu!
Sou l’arbre del Paradís
Que dóna immortalitat
Sigueu nostre protector
Crucifici venerat.
(fragment dels goigs)
- Galeria de fotos
- Homilia de Mn. Joan
- Estampa
- La devoció al Sant Crucifici
- Contemplant el Sant Crucifici
- El Cap de Sant Crucifici torna restaurat al Carme
- Tridu i festa del Sant Crucifici