LA PARRÒQUIA DE SANT JOAN HAVIA ENCARREGAT LA TALLA A JAUME GORT
Fa pocs dies que un bon amic que té les seves arrels maternes a la torre Mercadé de la partida de Grenyana, va enviar-me un WhatsApp distint als que tant proliferen en aquests dies de confinament, per fer-me avinent que avui 19 de maig, es compleixen 65 anys que la imatge de la Mare de Déu de Grenyana va ser portada a l’ermita de la partida que porta el seu nom, on des d’aleshores els lleidatans la poden contemplar i venerar.
El primer que vaig fer al rebre l’oportú missatge, va ser obrir i fullejar el llibre “Jaume Gort, l’escultor de la modernitat serena”, que vaig tenir el plaer d’escriure ja fa una colla d’anys i el goig de presentar-lo el novembre de 2016, amb ocasió del 50 aniversari de la mort d’aquest escultor lleidatà, injustament oblidat i ignorat durant molts anys, autor d’aquesta singular talla. Ja em perdonareu per plagiar-me a mi mateix, però deixeu-me que a partir de les quatre pàgines que jo dedico a aquest fet -de les 178 del llibre- i amb ocasió d’aquest aniversari, faci memòria del per què, quan i com Gort va esculpir-la i de quina manera succeí la seva arribada a l’ermita, aquell 19 de maig de 1955.
Jaume Gort, que el 1945 -aquest març van complir-se també 75 anys- havia realitzat amb notable èxit una de les seves primeres escultures, el conjunt escultòric del pas de la Fugida a Egipte “la Somereta”; va rebre de la parròquia de Sant Joan l’encàrrec d’esculpir quatre imatges (el Cor de Jesús, Sant Nicolau, Sant Antoni de Pàdua i el Crist de la Bona Mort). Les talles van agradar molt i és així com rebrà el 1955 un cinquè encàrrec, però en aquesta ocasió per l’ermita de Grenyana que pertanyia aleshores a aquesta parròquia, situada la marge esquerra del riu Segre, en el camí de les Comportes o antic camí d’Alcoletge, a la partida del mateix nom.
L’ermita havia estat cremada i saquejada als inicis de
En el llibre explico com la imatge va ser beneïda el 18 de maig de
Amb
Tot plegat calia recordar-ho i celebrar-ho d’alguna manera. És per això que el proper diumenge 24 de maig, a les 11 del matí i amb les mesures de protecció de la fase 1 de l’Estat d’Alarma per la pandèmia, tindrà lloc la celebració de l’Eucaristia en honor de la MdD de Grenyana, per tal de commemorar que des de fa 65 anys llueix en el seu cambril. I que sigui per molts anys més.
MISSA DEL 65 ANIVERSARI DE LA VERGE DE GRENYANA
Solament 32 persones van poder accedir a les 11 del matí d’ahir diumenge, a la Missa del 65 aniversari de la Verge de Grenyena, a l’ermita d’aquesta partida de l’Horta de Lleida.
Els organitzadors havien previst la restricció de l’accés a l’interior i també els distanciament dels assistents a la celebració religiosa, seguint així al peu de la lletra les restriccions de la fase 1 del confinament per la pandèmia del Coronavirus, que restringeix al 30% l’aforament dels oficis religiosos.
Tot i això, ahir era un dia d’aniversari per l’ermita de la Mare de Déu de Grenyana i calia commemorar la data del 19 de maig de 1955, festa de l’Ascensió com ahir, en que la petita talla de la Verge esculpida en fusta de noguer per l’escultor Jaume Gort, va ser entronitzada en el seu cambril substituint a la imatge gòtica destruïda durant la Guerra Civil i objecte d’arrelada devoció a Lleida. Així s’explicà al final de la celebració.
Ja a primera hora del matí alguns caminant vinguts de Lleida, així com un grup de veïns de la partida, van recórrer a peu i des de les comportes del Riu Segre, l’antic camí d’Alcoletge que passa per davant de l’ermita. Aquest va ser el mateix itinerari seguit per la comitiva que fa 65 anys portà en processó la Verge, que havia estat beneïda el dia abans a l’església de Sant Joan de Lleida: “Vam pensar que fora bonic tornar a fer a peu aquell trajecte. que alguns de nosaltres ja van fer ara fa 65 anys”, va explicar un dels participants de la Torre Mercadé.
Amb ocasió de l’efemèride, l’ermità va obrir portes al llarg de tota la jornada, per poder facilitar la visita de tots aquells quer hi acudiren a visitar la Verge. És volia així també posar un cop més en valor un espai històric i d’arrelada devoció, com a referent també del paisatge de l’Horta de Lleida. Els visitants van poder contemplar com llueix la façana de l’ermita pintada recentment de blanc i les obres de restauració que s’han efectuat en una de les façanes posteriors, que la consoliden i li donen una major vistositat.
La propera cita amb la Verge de Grenyana serà el tercer diumenge de setembre, quan se celebrí l’Aplec, si la pandèmia no ho torna a esgarrar. En aquesta jornada es reviu la tradició i la llegenda de la seva trobada allà al S. XII, quan un tal Berenguer de Grenyana -origen del seu nom- era l’amo de les terres en les que la imatge fou trobada miraculosament en una petita cova propera a l’ermita. Caldrà esperar.
Jordi Curcó