El primer dia de l’any l’Església posa en el cor de tothom la pau en el primer dia de l’any nou. Aquesta Jornada Mundial de la Pau va tenir el seu inici l’any 1968, promoguda pel papa Pau VI. Abans d’aquesta data ja existeixen crides a la pau en moments puntuals per part de tots els pontífexs com la del papa Benet XV davant la Primera Guerra Mundial, i la del papa Joan XXIII en el seu recordat document Pau a la Terra dels anys seixanta.
Els darrers anys, la celebració d’aquesta jornada ha comptat amb un lema per a totes les comunitats del món que, amb una paraula o amb una frase, intenta condensar la sensibilitat d’un moment concret, i sol combinar la paraula «pau» amb una altra concreció significativa.
La jornada d’enguany porta per lema "La cultura de la cura com a camí de pau". El missatge s’adreça de forma especial als caps d’Estat i de govern, i també als responsables de les organitzacions internacionals, líders espirituals i als fidels de diverses religions. Després adreça el seu pensament als afectats per la pandèmia, els que han perdut a familiars, éssers estimats o la feina per culpa de virus, sense oblidar els professionals de la sanitat "que s’han esforçat i segueixen fent-ho, amb gran dedicació i sacrifici , fins al punt que alguns d’ells han mort ".
El Pontífex subratlla que els esdeveniments viscuts, i que encara es viuen, a causa de la pandèmia, "ens ensenyen la importància de fer-nos càrrec els uns dels altres i també de la creació, per construir una societat basada en relacions de fraternitat". Per aquest motiu, en el missatge d’aquest any ha decidit reflexionar sobre "la cultura de la cura com a camí de pau. Cultura de la cura per erradicar la cultura de la indiferència, del rebuig i de la confrontació, que sol prevaldre avui dia ".
Tots aquests principis, expressa el Papa, constitueixen una "brúixola" que ha d’estar sempre a mà dels responsables de les organitzacions internacionals i dels governs, dels mitjans de comunicació social, de les institucions educatives, economistes i científics. Aquesta brúixola, "permetria apreciar el valor i la dignitat de cada persona, actuar junts i en solidaritat pel bé comú, alleujant als que pateixen a causa de la pobresa, la malaltia, l’esclavitud, la discriminació i els conflictes" i "convertir-se en profetes i testimonis de la cultura de la cura".
Així mateix, ha subratllat que la promoció de la cultura de la cura requereix un procés educatiu i la brúixola dels principis socials es planteja amb aquesta finalitat, com un instrument fiable per a diferents contextos relacionats entre si. "L’educació per a la cura neix a la família, nucli natural i fonamental de la societat, on s’aprèn a viure en relació i en respecte mutu. No obstant això, cal posar a la família en condicions de complir aquesta tasca vital i indispensable."